Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Ik wil wel een coole christen zijn...

10 mei 2019 · Leestijd 3 min

“Hey Brandon, op welke middelbare school zit jij dan?”, vraagt mijn nieuwe collega Sophie. “Uh, op De Guido”, antwoord ik zacht. “Oh wow! Ben je dan ook vet gelovig?”, vraagt Sophie verrast. “Uh ja, ik ga wel eens naar de kerk, maar ben echt geen bidfreak ofzo hoor”, reageer ik ontwijkend.

Ik was 14 jaar, een onzeker jochie, en ik wilde heel graag cool gevonden worden door mijn nieuwe collega’s bij mijn eerste bijbaantje in een lokale supermarkt. Daarom deed ik maar alsof ik niet super gelovig was, in de hoop dat ik niet teveel een buitenbeentje zou worden. Want als je een ding niet wil zijn op die leeftijd is het buiten de groep vallen. Daardoor zei ik maar dingen als dat ik geen “bidfreak” was, wat een bidfreak eigenlijk was en wat ik ermee bedoelde, wist ik niet. Als het maar duidelijk was dat ik ondanks dat ik naar de kerk ging toch wel een beetje cool was.

Ik blijf het soms lastig vinden om trots en blij te vertellen dat ik geloof. Als ik tijdens het backpacken diep in de nacht Truth or Dare speel in een hostel en mijn tafelgenoten elkaar de stoerste verhalen vertellen met hoeveel mensen ze een one night stand hebben gehad, vind ik het best ongemakkelijk om te vertellen dat ik vanuit mijn christelijke overtuiging niet meedoe aan het fenomeen one night stands. Vaak reageerden mijn tafelgenoten verbaasd: “Jij gelovig?!”, “Maar je drinkt hier gewoon een biertje met ons”, was daarna de eerste reactie. Wat impliceerde dat het beeld dat ze van christenen hadden totaal niet vonden passen bij mij.

Bedenk dat Jezus jou al tof vindt.

Ik vond het altijd moeilijk of ik nou blij moest zijn dat ze mij niet zo christelijk vonden of juist niet, uiteindelijk wil je natuurlijk ook gewoon een goede christen zijn waar God trots op kan zijn, en als mensen dat niet herkennen aan je gedrag is dat misschien niet zo goed. Als ik lees hoe Jezus in de bijbel was, was zijn gedrag eigenlijk best radicaal voor zijn tijd. Zijn vriendengroep bestond voor een deel uit hoeren en tollenaars, uit mensen die juist niet bekend stonden om hun vrome gedrag.

Coole christen

Dat Jezus zo intens met ze omging was voor die tijd erg bijzonder, maar terwijl Jezus omging met deze zondaars, bleef hij ook gewoon de vrome zoon van God, die mensen opriep hun leven te verbeteren en hem te volgen. Een beter voorbeeld van een “coole” moderne christen bestaat er niet. Hij zorgde ervoor dat feestjes weer tot diep in de nacht konden doorgaan door water in wijn te veranderen. En in plaats van zich voor te doen als heilig boontje zoals de farizeeërs, was Jezus veel meer bezig om met beide benen in de wereld te staan en zijn ogen niet te sluiten voor degenen die af en toe een flinke misstap begingen.

Dus voel je je wel eens ongemakkelijk om te vertellen dat je christen bent? Bedenk dan dat Jezus jou al tof vindt. Hij vindt jou zelfs zo tof dat hij zijn leven aan het kruis voor jou gegeven heeft. Voor hem hoef je je nooit anders voor te doen dan je bent. Je bent perfect in zijn ogen, je hoeft geen stoere verhalen tegen hem op te hangen zodat die van je gaat houden, voor hem ben jij het kostbaarste wat er is: een kind van Hem.

Geschreven door

Brandon

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡