Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Ik heb geen levenservaring, maar wel ervaring in het leven

6 februari 2019 · Leestijd 3 min

Sta niemand toe dat hij vanwege je jeugdige leeftijd op je neerkijkt (1 Timotheüs 4:12), dat klinkt goed toch? Niemand mag op mij neerkijken, omdat ik toevallig 19 ben en in vergelijking met mijn opa’s, oma’s, ooms en tantes nog niks van het leven weet. Mijn probleem ligt dan ook meer in het tweede deel van deze tekst: maar wees voor de gelovigen een voorbeeld in wat je zegt, in je levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid (1 Timotheüs 4:12).

Niemand mag op mij neerkijken vanwege mijn jeugdige leeftijd, maar tegelijkertijd moet ik met mijn 19 jaar een voorbeeld zijn voor de gelovigen. Gelukkig heb ik nog nooit een bank beroofd, geen tasje gestolen van een oude vrouw en ik heb ook nog nooit iemand ontvoerd. In mijn oren klinkt dit als een prima voorbeeld voor de rest van de mensheid, maar als ik verder inzoom komen er scheurtjes in mijn ‘goede-voorbeeld-masker’. Als ik een zwerver zie, loop ik er met een grote boog omheen. Van het geld dat hij krijgt, koopt hij vast drugs. En als ik een zebrapad wil oversteken, maar een automobilist weigert mij voorrang te geven, scheld ik hem in gedachten uit.

Niet bepaald een voorbeeld in liefde, levenswijze of zuiverheid. Ik heb misschien pas 19 jaar levenservaring, maar die 19 jaar is lang genoeg om te beseffen dat vooroordelen niet oké zijn. Geen levenservaring, maar wel ervaring in het leven. Misschien had die zwerver geld nodig voor een brood en niet voor drugs en misschien had die automobilist zo’n haast, omdat zijn vrouw op het punt stond te bevallen van hun eerste kindje.

Vanaf nu zal ik mijn best doen om niet meer te oordelen op een eerste indruk.

Als niemand op mij mag neerkijken vanwege mijn jeugdige leeftijd, dan is het ook niet eerlijk als ik zelf neerkijk op iedereen die ik niet ken, maar waarvan de eerste indruk me niet bevalt. Het is tijd om te stoppen met vooroordelen. Vanaf nu zal ik mijn best doen om niet meer te oordelen op een eerste indruk. God heeft alle mensen gemaakt en we zijn allemaal goed zoals we zijn. Ook die zwerver die op straat moet bedelen en ook die man die met 120 km/u over het zebrapad scheurt.

Ik zal niet altijd een goed voorbeeld kunnen zijn, maar ik kan wel mijn best om een zo goed mogelijk voorbeeld te zijn. In wat ik zeg, in mijn levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid. En ondertussen sta ik niemand toe dat hij vanwege mijn jeugdige leeftijd op mij neerkijkt.

Het nieuwe BEAM-magazine gaat ook over 'Jong zijn', vraag nu GRATIS proefnummer aan.

Geschreven door

Britney

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡