Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Ik durfde op mijn christelijke school niet uit de kast te komen

10 november 2020 · Leestijd 2 min

Mogen scholen eisen dat ouders een verklaring moeten ondertekenen waarin een homoseksuele relatie wordt afgekeurd? Daar werd gisteren over gedebatteerd in de Tweede kamer. En ik vind dat, als christelijke lesbische vrouw, een lastige.

Op veel refomatorische scholen moeten ouders dus een verklaring ondertekenen dat een homoseksuele levenswijze niet goed is. Zo ook op de middelbare school waar wij allebei hebben gezeten. En hoe heftig het misschien ook klinkt, eerst vond ik dat ergens nog wel kunnen. Ik wist hoe het was om te geloven dat God dit niet oké vind. En ik wist ook dat men op deze manier je eigenlijk 'alleen maar' probeert te beschermen. En daarnaast is er vrijheid van meningsuiting, toch?

Ik besef dat het niet alleen een vrijheid van meningsuiting is, maar dat die verklaring mij ook beschadigd heeft

Toen ik gisteren las dat minister Slob vond dat zo'n verklaring gewoon binnen de grondwet valt, deed het me toch meer dan ik dacht. Hij heeft het overigens na alle ophef nu wel wat rechtgetrokken, maar toch blijft hij vaag en vind hij nog steeds dat scholen de vrijheid hebben om opvattingen te hebben over relaties tussen mannen en vrouwen. En dat doet mij eigenlijk best wel pijn... Ik realiseer me dat het niet alleen een vrijheid van meningsuiting is, maar dat die verklaring mij ook beschadigd heeft. Want hoe kom je in vredesnaam uit de kast op een school waar lesbisch zijn een no go is? Ik durfde dat in elk geval niet!

Ik denk overigens niet dat het verbieden alleen gaat werken. Een gesprek hierover is minstens zo belangrijk. Dus laten we, ondanks het nu misschien (nog) niet verboden is, het gesprek aangaan en eerlijk delen wat zo'n verklaring met je kan doen. Of schrijf een mail naar Arie Slob, zoals Tim Hofman voorstelde. Zodat we met z'n allen strijden voor een samenleving waar dit niet meer mag. Omdat het kinderen beschadigd en omdat kinderen hierdoor nooit helemaal zichzelf kunnen zijn!

- Alieke (van @chris_en_aliek)

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡