Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: God biedt jou een thuis, maar het is aan jou om er thuis te komen

21 december 2020 · Leestijd 3 min

Thuis? Ben ik dat als ik de deur binnenkom en mijn jas en tas over de stoel heen gooi? Of gaat het om een begrip van gezelligheid? Chocolademelk, de warmte van de open haard, de lichtjes van de kerstboom in deze tijd…? Onder andere, natuurlijk. Toch gaat het begrip thuis in mijn gedicht en in het leven verder dan deze gezelligheid.

In mijn haven
ben jij

al zolang je bestaat
Veilig

In mijn haven
ben jij

die bang was om uit te varen
Veilig

In mijn haven
ben jij

die soms te overmoedig van wal stak
Veilig

In mijn haven
ben jij

teruggekomen uit woeste en donkere golven
Veilig

In mijn haven
ben jij

die wacht op een teken van bestemming
Veilig

In Uw haven
ben ik
na elke reden dan ook
Thuis

“Al zolang ik besta ben ik er veilig.” 

Mijn leven, bevestigd met een doop. U beloofde voor mij te zorgen en er te zijn wanneer ik U nodig heb. U beloofde aan mij die haven te zijn.

“Die bang was om uit te varen.” 

Mijn onzekerheid om op te komen voor het geloof. De vragen en de twijfels die ik kreeg door vrienden. Toch leerde u mij dat het vertrouwen sterker was dan de vragen waarom? En hoe kan het dat…? U leerde mij getuigen en te zeggen: ‘ja ik ben Christen.’

“Die soms te overmoedig van wal stak” 

Dat kan ik ook wel zonder U. Toch? Dit los ik wel alleen op. Toch? Maar U liet mij inzien dat ik niet alles alleen hoef op te lossen. U bent altijd thuis om mij te helpen bij de moeilijkste beslissingen en keuzes.

“Teruggekomen uit woeste en donkere golven” 

Het maken van fouten, pijn en verdriet. Ik weet dat ik thuis mag komen, na elke fout die ik heb gemaakt. Na elke traan die ik laat en elke pijn die ik voel. U bent thuis.

“Die wacht op een teken van bestemming” 

U weet wat mij te wachten staat en ik weet dat ik op U kan vertrouwen, waar mijn leven ook naar toe leidt en welke zeeën ik ook mag doorkruisen, zeker in deze onzekere tijd.

Thuis? De chocolademelk kan nog zo lekker zijn, de open haard nog zo warm en de lichtjes uit de kerstboom nog zo gezellig, maar jij bent pas thuis als je een plek hebt gevonden waar jij thuis mag komen. Die veilige haven, die op je wacht na elke storm dan ook. Hij biedt ook aan jou die haven. Hij biedt ook jou een thuis, maar het is aan jou om er ook thuis te komen.

TEKST: Demi Groenevelt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡