Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Draken bestaan niet

6 februari 2016 · Leestijd 3 min

Soms ben ik bang. Bang voor wat anderen van me denken of bang om te falen. Iedereen is wel eens bang, de een wat meer dan de ander. Ik ben bang dat ik tot de eerste soort behoor.

Laatst vertelde iemand me een verhaal over de angst in elk mens: ieder mens is wel ergens bang voor en iedereen rent weg voor zijn eigen draak. De draak is angstaanjagend, spuugt vuur en de rook uit zijn mond hangt in onze nek. Ons hele leven zijn we aan het rennen, weg van die draak.

Maar wat heeft het eigenlijk voor zin? Sta eens stil, draai je om en kijk die draak aan. Recht in al zijn veertien ogen. Wat denk je dat er dan gebeurt? “Ik denk dat je dan inziet dat het wel meevalt?”, antwoordde ik. Maar weet je? Draken bestaan helemaal niet! De moraal van het verhaal: we rennen weg voor dingen die er niet zijn.

Een bevrijdend inzicht: dat waar je bang voor bent, bestaat vaak niet eens. Maar wat doe je met de angst die je soms alsnog hebt? Ook al weet je dat draken niet bestaan, dat monsterlijke wezentje blijft nogal eens ongevraagd in je hoofd zitten. Misschien klinkt het cliché, maar wat ik vaak vergeet, is dat God overal bij is. Juist ook in de dingen die ik eng vind. En samen met Hem is het een stuk minder spannend! Ik denk zelfs dat het goed voor jezelf en voor je relatie met God is om dingen te doen die je eng vindt. Op je kwetsbaarste momenten, komt Gods kracht extra sterk naar voren.

Als je een ruimte binnenstapt waar je niemand kent. Als je ergens in een vreemde stad helemaal opnieuw moet beginnen. Als je voor een grote groep moet spreken, of wat het dan ook is dat je spannend vindt: Hij is erbij. Je grenzen verleggen en dingen doen die je eng vindt, kan ook voldoening geven.

Ik denk aan toneelspelen. Dat heb ik één keer gedaan en vond ik geweldig. Als ik op de planken sta, is het één groot feest. Maar voordat ik daar sta, moet ik eerst een enorme drempel over. Want eigenlijk vind ik het doodeng om in de niets verhullende spotlights het binnenste van mezelf te laten zien. En tegelijkertijd is dat één van de dingen waar ik echt mijn ei in kwijt kan en waar ik gelukkig van word. Soms moet je blijkbaar uit je comfort zone komen om dingen te ontdekken en jezelf te leren kennen.

Over je veilige muurtje stappen en samen met God in het diepe springen kan zoveel moois te teweeg brengen. Voor jezelf, maar ook voor je relatie met God. Dus beat die draak en springen maar!

Tekst: Nienke van Kapel

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡