Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: De kerk uit en de straat op voor Jezus

26 april 2019 · Leestijd 3 min

Het is een zonnige lentedag en samen met een goede vriend loop ik vanaf Amsterdam Centraal Station richting De Dam. Het is druk in de hoofdstad, hordes toeristen in “I love Amsterdam”-t-shirts schieten ons voorbij, terwijl ze druk op zoek zijn naar de ingang van Het Sexmuseum. Tussen de mensenmassa staat een vrouw met een groot bord in haar hand waarop staat: JESUS IS COMING, REPENT NOW! ‘Jezus komt terug, bekeer u nu’ (vrij vertaald). De vrouw staat er niet alleen met het bord, maar zet de tekst ook kracht bij door luidkeels te schreeuwen: “JEZUS IS KONING, BEKEER U TOT HEM!”

Niemand lijkt echt aandacht aan de vrouw te besteden, een enkele toerist kijkt naar haar om daarna gauw weer verder te lopen. Soms stoten mensen elkaar aan, waarbij ze de vrouw een beetje bespotten. Niemand lijkt zich echt iets van haar boodschap aan te trekken. Mijn maat en ik vinden het in de eerste instantie ook een beetje gênant, want de mevrouw lijkt zichzelf toch een beetje voor paal te zetten. Bovendien is haar toon vrij agressief. Toch moet ik bekennen dat het mij wel flink aan het denken heeft gezet. Want al is de vorm waarin deze vrouw haar boodschap verkondigt wat meer activistisch dan hoe de meeste christenen misschien zouden evangeliseren, de boodschap is wel waar en broodnodig.

Anno 2019 lijkt het niet meer gebruikelijk om proactief het geloof te verspreiden.

Ik kon ook naast deze zuster in het geloof gaan staan en met een rechte rug vol overtuiging het evangelie verkondigen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet durf. Anno 2019 lijkt het niet meer gebruikelijk om zo proactief het geloof te verspreiden. We wachten liever tot er iemand onze kerk inkomt, zodat we diegene na de dienst onder een kopje koffie voorzichtig kunnen vragen of die de volgende zondag misschien weer zou willen komen. Hier is natuurlijk weinig mis mee, maar als je kijkt naar de eerste christenen kun je gerust zeggen dat ze vrij radicaal waren. Die gingen stad en land af om op de marktpleinen het evangelie te verkondigen, terwijl ze wisten dat ze er diezelfde nacht voor afgeranseld zouden worden.

Dus misschien mogen we als moderne christenen best wel eens wat meer naar buiten treden met onze blijde boodschap. We worden in de bijbel toch niet voor niets opgeroepen om het evangelie te verspreiden? Nou hoef je niet per se met een bordje in Amsterdam te gaan staan, maar er zijn zat andere mogelijkheden om te laten zien dat je christen bent en dit actief uit te dragen. Het met je ongelovige collega’s hebben over wat je op zondag in de kerk gaat doen, kan al een mooie start van een gesprek zijn. Zo kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen Gods liefde leren kennen en hem aannemen als zijn redder, een mooiere boodschap bestaat niet!

Geschreven door

Brandon

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡