Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: De overeenkomst tussen de kerk en de tandarts

22 juli 2020 · Leestijd 3 min

Van de week ging ik voor controle naar de tandarts. Natuurlijk had ik weer niet goed gepoetst, was het tandvlees na het prikken door de assistente wat ontstoken en zouden er volgende keer foto’s gemaakt worden om de gaatjes op te sporen. Het zou wel een mooie meme zijn: je kan nog zo hard je best doen, maar eigenlijk is het bij de tandarts nooit goed genoeg. Elke keer is er wel iets op te merken of te verbeteren. En toen moest ik denken aan de dominee.

Want volgens mij zijn er heel veel overeenkomsten tussen de tandarts en de dominee. De studies duren voor allebei erg lang, minstens zes jaar. En in bijna elk dorp is er wel een tandartspraktijk of een kerk. In beide beroepen ben je de hele dag met mensen bezig. En bij veel dominees is het ook nooit goed genoeg: je kan altijd dichter bij God leven en meer investeren in je relatie met Jezus.

Toch zijn er ook wel wat verschillen. Vrijwel iedereen gaat minstens één keer per jaar naar de tandarts. Dat komt omdat we een goed zorgstelsel hebben in Nederland en het daardoor niet zo duur is. Maar steeds minder mensen komen in de kerk. Er zijn genoeg mensen die al jaren niet meer naar een kerk zijn geweest.

Ervaar je nog wel eens echte rust? Leef je met een doel?

Het zou denk ik goed zijn, als iedereen ook één keer per jaar naar de kerk gaat. Om te controleren hoe het nu echt met je gaat. Ervaar je nog wel eens echte rust? Leef je met een doel? Ben je elke dag minstens 2 minuten bezig met je geloof? Misschien zeggen mensen dan wel: ik vind het niet leuk in de kerk. Het is te saai of het is iets van vroeger. Maar we gaan wel allemaal naar de tandarts, omdat we geloven dat dat goed voor ons is. Ik denk dat naar de kerk gaan ook goed is voor iedereen!

En voor de mensen die al vaak naar de kerk gaan: soms heb je er geen zin in. Dat heb ik ook weleens. Dan wil je op zondag eigenlijk gewoon uitslapen. Maar als iets niet leuk is, kan je er nog wel naartoe gaan. Net als bij de tandarts. Omdat je gelooft dat het goed voor je is. Of gewoon omdat je een afspraak hebt. Dus volgende keer als je niet naar de kerk wilt, moet je maar denken: vandaag heb ik een afspraak met Jezus en dus ga ik naar de kerk!   

TEKST: MART JAN LUTEYN

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡