Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Corona is een update van God

10 april 2020 · Leestijd 3 min

Wat ga je doen als je verplicht hele dagen binnen moet zitten? YouTube-filmpjes kijken en games spelen zijn populaire opties. Afgelopen weken heb ik weer heel wat uurtjes achter mijn computer gehangen. En dat is meestal wel leuk, maar niet echt productief. Maar pasgeleden kwam ik iets interessants tegen...

Het was een filmpje gecombineerd met gametaal: het leven werd uitgelegd als een spelletje. Je begint met een loading screen van 9 maanden en de tutorial duurt 18 jaar, en pas dan kan je zelf keuzes maken.

Developer

Een grappig filmpje, maar volgens mij zit er ook een kern van waarheid in. Vanuit mijn studie theologie ben ik er wat verder over na gaan denken: wat betekent het eigenlijk als het leven een game is? Toen ik wat meer research deed, vond ik een ander YouTube-kanaal, waarin allerlei ranglijsten worden gepresenteerd. Wat is de beste beersoort en waarom zijn mensen zo dominerend op deze aarde?

In een van die filmpjes wordt verteld over de geschiedenis van de wereld. Daarin zijn soms opeens hele diersoorten uitgestorven, zoals de dinosauriërs. Volgens het filmpje komt dat omdat de developer, de ontwikkelaar van het spel, het niet eerlijk vond als één soort zo zou domineren. Daarom stuurde hij meteorieten om de dinosauriërs te laten uitsterven. En om zo het leven op aarde weer te balanceren.

Als christen geloof ik dat God de wereld heeft gemaakt, maar ook in stand houdt.

Wat betekent het als het leven een game is? Dat betekent dat er een ontwikkelaar is die zich bemoeit met het spel. Hij brengt weleens updates uit om het leven eerlijk te houden. En wij zitten verplicht hele dagen binnen, omdat er op het moment een grote verandering plaatsvindt in deze wereld. Zou het coronavirus ook zo’n update kunnen zijn? Zou het een reactie kunnen zijn van de ontwikkelaar van het spel, omdat wij als mensen de aarde niet zo goed behandelen?

Levensgame

Als christen geloof ik dat God de wereld heeft gemaakt, maar ook in stand houdt. Dat lijkt naar mijn idee wel wat op zo’n ontwikkelaar. Of God iets met het coronavirus bedoelt, dat weet ik niet zeker. Toch vind ik het een interessante gedachte, zo in mijn eentje op mijn kamer. Wat als het leven een game is? In welk level zit ik dan? Wat is mijn main quest in het leven? Genoeg interessante ideeën om ook in de huidige situatie mee verder te spelen!

TEKST: MART JAN LUTEYN

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡