Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Galaten: Stop nou eens met doen alsof Jezus' offer niet genoeg is

9 maart 2019 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar Galaten. De meest boze brief van Paulus met de mooiste boodschap ooit.

Algemene informatie

Aantal bladzijden: 7
Aantal hoofdstukken: 6
Betekenis naam: Paulus schreef deze brief aan de gemeente in de streek Galatië: de Galaten dus!
Populairste gedeelte: “Want ik ben gestorven door de wet en leef niet langer voor de wet, maar voor God. Met Christus ben ik gekruisigd: ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij. Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof dat de zoon van God, die mij heeft liefgehad en zich voor mij heeft prijsgegeven.” (Galaten 2: 19-20)

Waarom deze brief?

Dit is de felste brief die Paulus heeft geschreven. Hij begint zijn brieven meestal met een dankwoord: but not today. Hij was boos op de joodse leiders die naar Galatië waren gegaan omdat ze eisten dat alle niet-joodse mannen zich lieten besnijden en alle joodse gewoontes over zouden nemen. Dit is niet wat Paulus de gemeente had geleerd toen hij daar was en hij is woedend.

Wat staat er in deze brief?

In de eerste twee hoofdstukken vertelt Paulus de gemeenteleden weer wat zijn boodschap is. Hij zegt dat de nieuwe leiders hypocriet zijn en dat ze het evangelie geen recht doen. Het gaat namelijk niet om de (joodse) regeltjes volgen, maar het gaat om Jezus en geloven in hem. De enige rmanier waarop mensen gered kunnen worden is door Jezus, niet door hun gedrag.

Iemand bepaalt gedrag opdringen ontkent juist wat Jezus voor iedereen heeft gedaan!

Dit betekent dus dat geloof alleen genoeg is om een volgeling van Jezus te zijn, afkomst maakt niet meer uit. Maar waarom draait het hele Oude Testament dan wel om het joodse volk? Dit legt Paulus uit in hoofdstuk 3 en 4 van Galaten. Een uitgebreidere uitleg staat in Romeinen 7 en 8. Korte versie: Jezus maakt het verschil en door hem is er nu voor iedereen een weg naar God: voor joden en voor niet-joden. Het heeft volgens Paulus dus geen enkele zin om niet-joden een bepaalde levensstijl op te dringen: daarmee ontken je juist het offer dat Jezus heeft gegeven voor iedereen.

In de laatste 2 hoofdstukken beargumenteert Paulus dat de Joodse wetten wel goed zijn, maar dat alleen de heilige Geest ervoor zorgt dat mensen écht transformeren. Alleen door de kracht van de Geest kan de wet door mensen worden nageleefd: namelijk door God lief te hebben boven alles en anderen zoals jezelf. Ook komt hier het bekende stukje over de vruchten van de Geest voorbij: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Dit is wat er binnenin iemand groeit als er ruimte is voor de heilige Geest om te werken.

Waarom zou je deze brief moeten lezen?

Deze brief is super relevant en ik geloof dat hij ook echt in deze tijd geschreven had kunnen worden, met een paar aanpassingen natuurlijk. In onze kerken wordt niet veel gezegd over besnijdenis en joodse gewoontes, maar er zijn wel genoeg andere dingen waarvan wordt gezegd dat je ze zou moeten doen of denken of zijn voordat je goed genoeg bent om jezelf christen te noemen. 'Je moet elke dag stille tijd houden. Twijfelen is verschrikkelijk. Je moet blind vertrouwen op God!' Dit is dus niet waar. Lees maar wat Paulus zegt: Jezus is genoeg. Er is niets wat jij wel of niet kunt doen wat ervoor zorgt dat God niet meer van jou houdt of niets meer met jou kan beginnen. Het gaat niet om de wet, het gaat om Jezus. Gelukkig maar.

Dit verhaal maar dan in een uitgebreide animatievideo

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 was om elke week een Bijbelboek door te spitten. In 2019 gaan we vrolijk door: Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡