Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gaat de wereld in 2070 naar de kloten?

27 november 2016 · Leestijd 5 min

Vraag je je ook weleens af hoe ons leven in 2070 er uit zou kunnen zien? Of we dan nog auto’s zouden hebben of door lichtgevende buizen zweven? We nog gewoon aardappeltjes met groente eten of al het nodige voedsel via pillen binnenkrijgen? Of via een slangetje. Denk je er weleens over na?

Vraag je je ook weleens af hoe ons leven in 2070 er uit zou kunnen zien? Of we dan nog auto’s zouden hebben of door lichtgevende buizen zweven? We nog gewoon aardappeltjes met groente eten of al het nodige voedsel via pillen binnekrijgen? Of via een slangetje. Denk je er weleens over na? Nou, ik niet. Ik vind het gewoon niet echt interessant. Wat maakt het nou uit of we lopend of zwevend naar de supermarkt en school gaan? Ik ben meer het type mens wat zich over van alles zorgen kan maken. Zou de armoede eindelijk de wereld uit zijn, of zou het alleen nog maar erger zijn geworden? Zou er eindelijk echt vrede zijn, of maakt de derde of vierde wereldoorlog weer miljoenen slachtoffers? Bestaat Nederland nog, of is het water gekomen en ligt Amsterdam 10 meter onder zeeniveau? Zijn er nog kerken, of is de hele wereld islamitisch? Of bestaat God gewoon niet meer? Apocalyps
In de film ‘2012’ word het einde van de wereld laten zien, allerlei vreselijke rampen zorgen ervoor dat alleen één ark met een aantal mensen het overleeft. Het verhaal van Noach dus alleen dan in 2012. Dit soort eindtijd verhalen worden ook wel apocalyptische verhalen genoemd, naar de openbaring van Johannes, het laatste Bijbelboek. In Lucas staan een aantal mensen zich te vergapen aan de prachtige tempel in Jeruzalem die mooi versierd is en waar dure geschenken in staan, als Jezus zegt:

‘Bekijk de tempel maar goed. Want hij zal helemaal worden afgebroken, steen voor steen.’

Altijd zo optimistisch en tactvol hé, die Jezus. Geen aanleiding, gewoon BAM, in your face. Hoe dan ook, de volgers van Jezus vragen zich af hoe ze die apocalyps kunnen herkennen. Jezus vertelt dan, in mijn eigen woorden: er zullen oorlogen en groepen als IS zijn, hongersnoden en dodelijke ziektes en natuurrampen zoals tsunami’s en aardbevingen. Ik hoor je denken ‘maar dan zitten we toch in de eindtijd’? Dat klopt, maar die duurt al wel enkele duizenden jaren. Lees maar wat Jezus na dit alles tegen zijn volgers zegt:

‘Ik verzeker jullie: deze generatie zal zeker niet verdwenen zijn wanneer dit alles gebeurt.’

En dat is waar, volgers van Jezus zullen na zijn dood vermoord worden, de tempel zal afgebroken worden en de christenen vervolgd. Over de hele wereld zijn er in de afgelopen tweeduizend jaar narigheden gebeurt; ziektes waardoor een derde van de Europeanen stierf, hongersnoden in India waardoor mensen elkaar gingen opeten, oorlogen tussen christenen en islamieten, protestanten en katholieken. Niets daarvan was het einde van de wereld.     

Op z'n kop
Moet dat nou? Al die narigheid zo op de eerste zondag van advent? Van mij niet, ik maak me al genoeg zorgen zonder dit soort verhalen. Maar waarom is dit dan belangrijk? Zodat we allemaal gaan beseffen dat het vijf voor twaalf is en we ons leven aan Jezus geven? Dat laatste lijkt me een goed plan, dat eerste niet. Want dan ga je uit angst in plaats van vrijheid kiezen voor God.

Nog veel belangrijker dan het einde van de aarde is de boodschap die je tussen de regels door kan lezen: Jezus komt weer terug en alles zal beter worden. Duizenden jaren geleden hebben Joodse profeten voorspeld dat hij zou komen, dat uit de stamboom van koning David een man zou komen die de wereld zou veranderen. Dat heeft hij gedaan, hij heeft in Jeruzalem de hele boel op z’n kop gezet en vanaf dat moment is er een nieuwe tijd gekomen, letterlijk. Wij tellen de jaren vanaf dat moment. En ooit komt hij terug. Maar in de tussentijd mag je voor jezelf bedenken of je je aan hem vastklampt. Die Jezus die zomaar ineens terwijl wij naar mooie kerken kijken zegt dat het er misschien allemaal ooit niet meer zal zijn. Maar dat de wereld niet afhangt van een kerk, maar van hem.  

Tips (om te lachen of om over na te denken)

  • Wat denk jij? Is dit een teken dat tijdreizen kan?
  • Ken je dit nummer van Blof? Ik vind het een mooi lied omdat er een verwachting in zit dat alles anders, of beter wordt.
  • In het verleden heeft God veel beloofd en waar gemaakt. Lees Genesis 9: 8-11 maar over de belofte aan Noach. Wat denk jij, zou er nog een apocalypse komen?
  • Iemand die dacht dat Jezus tijdens zijn leven terug zou komen was Paulus, je weet wel, die vent die al die brieven schreef in het Nieuwe Testament. Tijdens zijn leven veranderde hij van gedachte, lees daarover dit artikel van Rob Bell.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡