Ga offline met Jezus: minder appen = meer van Jezus snappen
De hele dag door worden we achtervolgd door plingeltjes, appjes, piepjes, notificaties en belletjes. Er is altijd wel iemand die iets van je wil: een like, reactie of simpelweg gezien worden. Als Jezus gek werd van alle mensen die zijn aandacht wilden, zocht hij de stilte op en God. Wat kunnen we daarvan leren?
Jezus had nog geen spammende appgroepen, maar wel grote menigtes mensen die iets van hem wilden. Jezus had duizenden volgers die bestonden uit haters zoals farizeeërs en zijn fans, de discipelen. Als Jezus Instagram zou hebben, zou die overspoeld worden met DM’s en volgverzoeken. Daarom ging hij vaak ‘offline’. Niet letterlijk, want de telefoon zou pas 2000 jaar later worden uitgevonden, maar hij trok zich terug om God op te zoeken. Hoe vulde Jezus die ‘stille tijd’ precies in?
Wat deed Jezus in de stilte?
Samen met de Geest
Als we de Bijbel in duiken, vinden we daar best een flink aantal momenten waarop Jezus de drukte ontvlucht. Een van de bekendste momenten zijn de veertig dagen die hij in de woestijn doorbrengt waar hij na 40 dagen vasten op de proef wordt gesteld door de duivel. In Lucas 4:1 lezen we dat Hij niet alleen de woestijn in ging: “Vervuld van de heilige Geest trok Jezus weg van de Jordaan, en geleid door de Geest zwierf hij veertig dagen rond in de woestijn.” Vlak hiervoor is Jezus gedoopt door zijn neef Johannes de dope waarbij de Geest als een duif op Jezus neerdaalde. Nu gaan ze samen op pad om Jezus voor te bereiden op het werk waarvoor Hij naar de aarde is gekomen.
Vasten
Wat Jezus in de woestijn hielp om dichtbij God te komen, was vasten. Veertig dagen en veertig nachten at Jezus niks. Nee, dat is geen gek dieet maar een manier om je verlangens en verleidingen aan de kant te schuiven zodat God die ruimte in kan nemen. Vandaag de dag doen mensen dat nog steeds, maar niet altijd met eten. Instagram, Whatsapp of TikTok kunnen ook een verlangen zijn dat soms in de weg staat van jouw relatie met God en je bent niet de enige. Veel mensen kiezen ervoor om in de 40 dagen voor Pasen geen sociale media te gebruiken of hun telefoon zelfs helemaal weg te doen. Al die uren die je normaal aan je scherm zou besteden worden dan uren voor God.
Gebed
Wanneer Jezus ‘offline’ gaat, zoekt Hij altijd een stille en afgelegen plek. Hij gaat de woestijn in, beklimt een berg of vaart naar de overkant van een meer. Als je de evangeliën leest, zie je dat Jezus die plekken opzoekt als er dingen in Zijn leven gebeurde die Hij bij God neer wil leggen. Als Hij dankbaar is, wijsheid nodig heeft, bang is of een belangrijke keuze moet maken. Alles brengt Hij bij God. Neem bijvoorbeeld Lukas 6:12-13: “Op een van die dagen trok Jezus zich terug op de berg om te bidden. De hele nacht bleef hij tot God bidden. Toen de dag aanbrak riep hij de leerlingen bij zich en koos twaalf van hen uit, die hij apostelen noemde.” Jezus moet zijn discipelen uit gaan kiezen, dat is niet niks. Daarom gaat Hij het eerst overleggen met Zijn Vader op een plek waar Hij niet gestoord kan worden. Een ander moment dat Jezus een hele nacht bidt, is net voordat Hij wordt opgepakt in de tuin van Getsemane. Jezus is bang, verdrietig en voelt zich alleen. De enige die Hem op dat moment troost kan bieden is God. Jezus valt op Zijn knieën en begint zijn hart uit te storten.
Sst
Nu is de kans heel klein dat jij een woestijn of een berg in je achtertuin hebt. Dus hoe kunnen wij nu net als Jezus de stilte opzoeken? Het lijkt soms haast onmogelijk om echte stilte te ervaren. Er is altijd wel een ruis: je broertjes die buiten je kamerdeur staan te bekvechten, de auto’s die voorbijrazen, bladblazers, wasmachines, de klussende buurman. Het is nooit écht stil. Niet alleen op straat, maar ook in ons hoofd. Gedachtes dwalen af tijdens het bidden, want je moet eigenlijk je Engels huiswerk nog maken. En tijdens het Bijbellezen bedenk je je dat de kat nog geen eten heeft. Best begrijpelijk dat Jezus een afgelegen plek opzocht, ging vasten of de hele nacht bad. Offline gaan voor de buitenwereld en online gaan voor God is moeilijker dan je denkt.
Hoe moeten wij dat dan doen?
Maar, geen paniek! Het is niet onmogelijk. Ook in ons kikkerlandje kunnen we een spreekwoordelijke ‘woestijn’ opzoeken. Iemand die daarover mee kan praten is Anne (19). Zij deed een jaar lang vrijwilligerswerk in de Herberg. Dat is een plek waar mensen van jong tot oud komen om samen met God de rust op te zoeken in de vorm van een retraite midweek. ‘Retraite’ betekent afzondering van de wereld. “Mensen komen er met allerlei verschillende redenen naartoe”, vertelt Anne. “Iemand die een belangrijke preek moest voorbereiden, een heftige periode achter de rug heeft of gewoon op zoek is naar rust. Je eet met z’n allen, krijgt persoonlijke coaching en hebt de rest van de dag de tijd om te wandelen of op een andere manier tijd met God door te brengen. We leven in een wereld waarbij je altijd maar aan het doorrennen bent en je vaak onder druk staat. Juist dan is het goed om je daar helemaal van af te sluiten om op te laden.”
Vijf tips voor jou persoonlijke retraite
Een retraiteweekend kun je niet elke week doen. Gelukkig kun je thuis ook mini-retraitemomentjes creëren. Ga net als Jezus op zoek naar God met deze vijf tips:
- Creëer je eigen woestijn. Of tenminste, creëer een plek in je huis of daaromheen waar je je afzondert zoals bij de retraite. Bouw de schuur in de achtertuin om tot een gebedshuis, maak op zolder een plekje voor jou en God of hang een deurhanger met ‘niet storen’ op je deur. Zoek een plek die echt voor jou en God is.
- Nog steeds last van je zus die onder de douche heel vals aan het zingen is of van gedachtes die je afleiden? Ga buiten op zoek naar een mooi stuk natuur waar het niet al te druk is. Lopen helpt om je hoofd leeg te maken en God ruimte te geven.
- Zet je telefoon uit! Je telefoon is misschien wel de grootste stoorzender die er is tussen jou en God. Zet hem uit of zorg dat je geen notificaties krijgt als je gebruik wil maken van bijvoorbeeld de Bijbelapp.
- Plan het. Net zoals je een afspraak maakt met een vriend of vriendin, kun je dat ook met God doen. Zet het in je agenda en stel een reminder in zodat je het niet vergeet.
- Vul je tijd in. Je bent in de stilte, en nu? Bedenk eens wat er bij jou past. Je kunt net als Jezus bidden maar je kunt contact hebben met God op veel verschillende manieren. Als je veel van muziek houdt zing dan een lied. Als je geniet van Gods schepping, sta dan eens stil bij een zonsopkomst. Maak een schilderij van een Bijbeltekst, lees in een dagboekje of wees gewoon stil. Als jij op zoek wilt gaan naar God dan laat Hij zich wel vinden.
Even praktisch: hoe maakt Jannica van Barneveld verbinding met God? Lees het hier.
Geschreven door
Daniëlle