Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Froukje gaat viral met klimaat-hit: “Ik hoop dat het gesprekken opent”

27 januari 2020 · Leestijd 3 min

18 jaar en viral gaan met een zelfgeschreven nummer. Conservatorium-studente Froukje Veenstra wist niet wat haar overkwam toen haar nummer ‘Groter Dan Ik’ binnen een week het hele internet over was gegaan. “De reacties zijn niet meer bij te houden!”

Misschien heb je het nummer al voorbij horen komen: Groter Dan Ik. Het catchy liedje is anderhalve week geleden uitgekomen en sindsdien erg hard gegaan. Met songteksten als ‘Happy new year, de wereld staat in de fik, en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik’ is Froukjes boodschap duidelijk: het klimaat gaat eraan en er moet iets gebeuren.

‘Groter Dan Ik’ werd zo goed bekeken op YouTube dat het binnen een paar dagen het hele internet over ging. Zo werd Froukje uitgenodigd bij ‘Na het Nieuws’, het programma wat Joram in januari presenteert. Hier vertelt Froukje meer over haar motivatie om dit nummer te schrijven en waar ze haar inspiratie vandaan haalt.

Het interview met Froukje is te zien vanaf minuut 17:45. De tekst gaat door onder de video. 

Happy New Year

Singer-songwriter Froukje Veenstra – die de artiestennaam ‘Froukje’ heeft aangenomen - vertelt dat ze ‘Songwriting’ studeert aan het conservatorium. Daarvoor moest ze een liedje schrijven met als thema ‘het nieuwe jaar’. Froukje zegt hier zelf over: “Veel mensen denken aan gezelligheid en feest bij het nieuwe jaar, maar ik was in die tijd veel bezig met het klimaat en onze toekomst. En zodra je daar veel mee bezig bent, zie je het terug op papier.”

Froukje zegt ook nooit verwacht te hebben dat ze zoveel views en reacties zou krijgen. ‘Groter Dan Ik’ is door verschillende radiostations opgepakt en er zijn vrijwel alleen maar positieve reacties op gekomen. Als Joram vraagt wat Froukje met haar nummer wil bereiken, heeft ze daar een duidelijk antwoord op: “Ik hoop dat de boodschap van mijn nummer overkomt en dat zo het gesprek geopend wordt over klimaatverandering en onze toekomst.”

Lees ook: Stijn (18) is klimaatstaker: "Ik krijg er energie van"

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡