Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frida werkt bij stichting Chris: “Nu iedereen thuis zit, is er meer huiselijk geweld"

19 maart 2020 · Leestijd 3 min

Stichting Chris is er voor alle kinderen en jongeren die anoniem willen praten. Als je ergens mee zit – of gewoon even van je af wilt kletsen – kun je contact opnemen met Chris. Gisteren, in BEAM Blijft Binnen, sprak Joram met Frida, een medewerker van Stichting Chris. Zij vertelde ons wat meer over hun organisatie en wat hun aanpak is in deze coronacrisis.

Frida: “Je kunt Stichting Chris zien als een christelijke kindertelefoon. Bij ons kunnen kinderen en jongeren hun verhaal kwijt door met ons te chatten of te bellen. Je kunt met ons bellen op woensdagavond en chatten kan elke dag van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Naast het chatten en bellen, geven we ook trainingen op school, maar dat is op dit moment natuurlijk een beetje lastig.”

Irritatie in je gezin

“Op dit moment werken natuurlijk veel ouders thuis. Je zit met je hele gezin bij elkaar en dat kan niet voor iedereen leuk zijn. Het kan betekenen dat er wat meer irritaties en problemen zijn dan normaal. Ook kan het zijn dat de ruzies die normaal als klein gezien worden nu sneller escaleren omdat je geïrriteerd bent en op elkaars lip zit.”

“Het is natuurlijk logisch dat je wat sneller geïrriteerd bent en dat er wat sneller ruzies ontstaan in deze situatie. Houd rekening met elkaar en laat weten waar je mee zit en wat je lastig vindt. Neem afstand als je dat nodig hebt en ga af en toe even een rondje buiten lopen. Wees vooral open over wat je wel en niet kan hebben op zo’n moment. Als je het moeilijk vindt om daar open over te zijn dan kun je daar natuurlijk altijd met ons over praten. We krijgen heel veel verschillende verhalen binnen. Soms zijn het verhalen over een moeilijke thuissituatie, de andere keer wil iemand gewoon even vertellen hoe zijn of haar dag ging. Hoe de situatie ook is: je mag altijd met ons praten!”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Moeilijke thuissituatie

“Het kan zijn dat je vermoedt dat het bij een vriend of vriendin thuis niet zo goed gaat. In zo’n situatie zou je kunnen vragen of hij of zij er misschien met je over wil praten. Laat zien dat je bereid bent om erover in gesprek te gaan, dat je een luisterend oor voor diegene bent en dat hij of zij bij jou terecht kan.”

“Check in deze coronacrisis wat vaker dan normaal bij elkaar of het nog goed gaat. Als je vriend of vriendin in een moeilijke thuissituatie zit, dan is het op dit moment nog zwaarder voor diegene dan normaal. Dit omdat iedereen continu thuis is en je niet eventjes alleen bent. Laat op dit moment nog meer zien dat je om diegene geeft en dat je begrijpt dat het moeilijk voor hem of haar is.”

Wil jij praten met Chris? Klik dan hier!  Lees ook over Evie zij maakte een rapnummer om aandacht te vragen voor huiselijk geweld.

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡