Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filippenzen: Een bizar blije brief uit de gevangenis

5 april 2019 · Leestijd 5 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar Filippenzen, de brief waarin Paulus zijn mede-gelovigen aanmoedigt om door te zetten. No matter what.

Algemene informatie

Aantal bladzijden: 5
Aantal hoofdstukken: 4
Betekenis naam: Paulus schreef deze brief aan de christelijke gemeente in Filippi. Hij zat op dat moment in de gevangenis.
Populairste gedeelte: “Laat de HEER uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd.” (Filippenzen 4:4)

THANKS!

Paulus heeft meerdere keren achter de tralies gezeten. Niet vanwege diefstal of het in elkaar timmeren van z’n buurman, maar omdat hij het evangelie verkondigde. Tijdens een van zijn periodes in de cel schrijft Paulus een brief aan de kerk in Filippi. In deze Oost-Europese stad startte hij een christelijke gemeente. De gemeenschap had gehoord van Paulus’ gevangenschap en stuurde hem als steun een financiële gift. De brief is een bedankje voor dit cadeau. Kort van stof is Paulus niet, dus krijgt de gemeente van Filippi er nog een heel epistel bij :)

Supergestructureerd is de brief misschien niet, maar hij staat wel vol met prachtige lessen. Eigenlijk schrijft Paulus over verschillende thema’s, die uiteindelijk allemaal terugwijzen naar het gedicht in Filippenzen 2:6-11. Daarin wordt verteld over de komst van de Messias: zijn leven, dood, opstanding en verheerlijking. Paulus pakt steeds kleine delen uit het gedicht om te laten zien hoe Jezus’ leven invloed heeft op het uitleven van het onze.

Geluk bij een ongeluk

De brief aan de Filippenzen begint met een dankgebed. Paulus dankt voor de vrijgevigheid en trouw van de christenen uit Filippi. Hij gooit er nog even een bemoediging overheen: “Ik ben ervan overtuigd dat hij die dit goede werk bij u begonnen is, het ook zal voltooien op de dag van Christus Jezus.” (Filippenzen 1:6) Vervolgens stelt hij zijn broers en zussen uit Filippi gerust over zijn situatie in de gevangenis. De Romeinse bajes was geen pretje. Toch pakt de situatie goed uit: de bewakers kunnen er niet omheen dat Paulus helemaal Jezus-minded is en Paulus’ gevangenschap inspireert andere christenen om opener over de Messias te praten. En ja, het was mogelijk dat Paulus niet vrijgelaten, maar geëxecuteerd zou worden. Toch had hij vrede met beide opties: “Want voor mij is leven Christus en sterven winst.” (Filippenzen 1:21)

Volg dit voorbeeld

Wat Paulus constant doet, is aanmoedigen om God te blijven volgen. Om het evangelie te blijven delen. Om je te laten veranderen door Jezus’ leven en offer. Wat voor tegenslag je ook zou meemaken. In het gedicht dat volgt (Filippenzen 2:6-11) vat Paulus het evangelie samen. Jezus die zijn grootheid achterlaat om bij ons te komen en mens te worden. Hij gaf ons Zijn relatie met de Vader. Ja, Jezus’ leven is het waard om na te leven. Daarom is Paulus ook zo trots op Timoteüs en Epafroditus (Filippenzen 2:19-30). Epafroditus riskeerde zijn leven om de opgesloten Paulus te dienen. Hij was namelijk degene die het geld naar de gevangenis bracht! “Houd mensen zoals hij in ere,” schrijft Paulus (Filippenzen 2:29).

Alles is verlies

Naast deze inspirerende voorbeelden, belicht Paulus ook de andere kant. Dit doet hij door naar zijn eigen geschiedenis te kijken. Voordat Paulus tot geloof kwam, was hij de grootste christenvervolger van zijn tijd. Hij dacht een goed mens te zijn door de Joodse wet precies na te leven, maar hij raakte verzeild in wetticisme. Door Jezus’ begrijpt hij dat het draait om Gods vergeving en dat we niet heilig kunnen worden door het naleven van wetten. Nu geeft hij zijn leven volledig over aan God: “Alles beschouw ik als verlies. Het kennen van Christus Jezus, mijn Heer, overtreft immers alles.” (Filippenzen 3:8)

Niet ik, maar HIJ!

Paulus sluit zijn brief af door de christenen in Filippi aan te moedigen Jezus’ leven te blijven volgen. En om niet bang te zijn, maar God in alles te betrekken (Filippenzen 4:6-7). Kortom: het boek Filippenzen is een krachtig verhaal van een man die weet waar hij het over heeft. Ga je door een moeilijke tijd? Snap je het leven niet meer? Paulus spreek uit ervaring en moedigt je aan het goede van God te blijven zien. “Ik weet wat het is om gebrek te lijden, maar ook wat het is om in rijkdom te leven. Ik heb alles aan den lijve ondervonden: overvloed en honger, rijkdom en gebrek.” MAAR: “Ik ben tegen alles bestand door hem die mij kracht geeft.” (Filippenzen 4:12-13)

WAUW!

Deze supervette brief in een animatie:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Benieuwd naar de andere Bijbelboeken? Je vindt ze hier

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡