Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ferdy voelde zich eenzaam op kamers en werd depressief

10 maart 2020 · Leestijd 2 min

Als verse student op kamers werd Ferdy (22) overvallen door eenzaamheid, met een depressie tot gevolg. “Toen het in de zomer buiten dertig graden was, lag ik de hele dag in bed.” In deze #openup-week, deelt hij zijn verhaal om andere jongeren te stimuleren ook open te zijn over hun eigen psychische klachten.

Net als zoveel aankomende studenten verheugde Ferdy zich op het op kamers gaan. Eindelijk een plekje voor zichzelf. Hij had er een jaar naar toe geleefd en in de zomer van 2018 was het dan eindelijk zo ver: Hij verhuisde van Emmen naar Utrecht. Hij had veel aan zijn kamer gedaan: behangetje erop, oude planken vervangen en zijn eigen touch meegegeven.

Met collega's was het niet gezellig

“Ik ging in de zomer voordat het studiejaar begon alvast op kamers. Ik dacht dat ik wel leuk werk zou vinden waar ik vrienden kon maken of op z’n minst het gezellig kon hebben met collega’s.”

Dat liep anders dan verwacht. Ferdy ging in een schoenenwinkel aan de slag, waar hij het helemaal niet gezellig had met collega’s. En een vriend die vanuit Emmen een paar dagen langs kwam, werd ziek en kwam niet. “Alles was anders dan dat ik me had voorgesteld. Ik kreeg heimwee. Ik miste niet per se mijn ouders, maar meer een veilige omgeving met mensen die je door en door kennen. Ik had naar huis kunnen gaan, maar ik moest doorzetten van mezelf.”

De hele dag in bed

“Ik lag dagenlang alleen maar in bed, terwijl het buiten dertig graden was. Ik vond mijn werk niet leuk, werd somber en kreeg depressieve gevoelens. Een oud-klasgenoot overleed aan zelfdoding. Toen ik dat te horen kreeg op mijn werk, mocht ik niet eens naar huis. Ik vond daar niet zo veel van. Nu besef ik dat ik toen echt niet voor mezelf kon opkomen.”

Benieuwd hoe Ferdy uit deze depressie is geklommen? Lees het hele artikel bij onze collega's van 3FM.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡