Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ezra en Nehemia: Een ingewikkeld verhaal van toen met een duidelijke boodschap voor nu

23 maart 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Ezra en het boek Nehemia. IDEAAL als je op zoek bent naar Bijbelse babynamen, want die komen er nogal vaak in voor.

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 29
Aantal hoofdstukken: 10 + 13
Hoeveelste boek in de Bijbel: #15 + #16
Betekenis naam: Het Bijbelboek Ezra is vernoemd naar de priester Ezra, hij leidde vijfduizend Judese mensen in ballingschap uit Babylon terug naar Jeruzalem. Ook het boek Nehemia is vernoemd naar de hoofdpersoon uit het verhaal, hij herstelde de Joodse natie na de terugkeer uit Babylon.
Populairste gedeelte: Nehemia 9:17: “Maar u bent een God van vergeving, genadig en liefdevol, geduldig en zeer trouw: u verliet hen niet.”

Het verhaal

Ezra en Nehemia zijn zeker niet de makkelijkste boeken in de bijbel. Van origine zijn de twee boeken één boek, je kunt het dan ook lezen als één geheel. In deze verhalen wordt Gods belofte aan Israël vervuld: na 70 jaar worden de Israëlieten teruggeleid naar Jeruzalem, weg van het ballingschap in Babylon. God kiest Ezra uit om hem hierbij te helpen. Terug in Jeruzalem krijgt Nehemia de leiding over Juda. Onder zijn leiding wordt de stadsmuur rondom Jeruzalem herbouwd. Wie het boek precies geschreven heeft is niet bekend. Sommigen denken dat de twee boeken door één (onbekende) priester zijn geschreven.

Belangrijke momenten uit de verhalen zijn de herbouw van de tempel en de muren en alle problemen die daarbij komen kijken. Het doel van het volk is hierin het naleven van de wet van Mozes, maar dit verloopt niet helemaal soepel. De boeken Ezra en Nehemia zijn niet altijd even simpel om te volgen. De schrijver heeft namelijk een hoop verschillende bronnen, geslachtsregisters en lijsten met namen gebruikt (je kent ze wel: die is de zoon van die is de zoon van die etc.).

Gods woord staat voorop

Dat het volk de wet van Mozes na moet leven, voert duidelijk de boventoon in de twee boeken. De term – of een afgeleide hiervan – wordt dan ook vaak gebruikt: ‘Het woord van de Heer’, ‘de wet van uw God’, ‘de woorden van de God van Israël’, etc. Ezra en Nehemia hebben als doel om God weer terug te brengen onder de mensen. Dus besluiten ze samen de Thora te verkondigen aan het volk. Zeven dagen lang krijgen de mensen te horen welke regels ze moeten naleven. Maar zodra Nehemia na deze marathon door de stad loopt, ziet hij dat de mensen helemaal niet geluisterd hebben. De nieuwe tempel wordt compleet verwaarloosd, mensen werken op sabbat op het land en ze bouwen zelfs markten tegen en rondom de muren die Nehemia net gebouwd heeft. Nehemia weet niet wat hij ziet en schiet compleet uit zijn slof. Hij slaat mensen in elkaar en trekt hen de haren uit. De twee boeken eindigen na deze ellende nogal vreemd en plotseling met een gebed van Nehemia: “Reken het mij, mijn God, ten goede aan (Nehemia 13:31).”

Wat moeten wij met deze anticlimax?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Over een domper gesproken. Want wat heeft de lezer aan dit verdrietige, bijna mislukte verhaal? Het volk van Israël luistert niet en daarmee is het verhaal afgelopen, toch? Het is logisch dat je dat denkt na het lezen van deze ingewikkelde boeken. Toch zit er wel degelijk een boodschap in waar wij in onze tijd iets mee kunnen. Een soortgelijke boodschap is te vinden in Jeremia 31 en Ezechiël 36: de mensen hebben een nieuw hart nodig om God lief te hebben en om hen te volgen. Ook wij kunnen dit meenemen in ons dagelijks leven. Wanneer we God volgen en lief hebben ontvangen we van hem een nieuw hart. Na het lezen van deze sombere verhalen is het tijd om verder te lezen en juist de positieve kant van Gods leiderschap te ontdekken!

Bekijk voor een heldere samenvatting ook de video van The Bible Project.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡