Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ezechiël: De profeet waar niemand naar wilde luisteren

8 juli 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Ezechiël, waarin de gelijknamige profeet de opdracht krijgt om het volk Israël te waarschuwen. En dat terwijl Ezechiël weet dat ze niet zullen luisteren…

Algemene informatie Ezechiël

Aantal bladzijden: 55
Aantal hoofdstukken: 48
Hoeveelste boek in de Bijbel: #26
Betekenis naam: Het boek dankt zijn naam aan de priester en profeet Ezechiël. Zijn woorden zijn waarschijnlijk in de zesde eeuw voor Christus verzameld. Dit was tijdens de Babylonische ballingschap.
Populairste gedeelte: “Ik sluit met hen een vredesverbond, een verbond dat eeuwig zal duren. Ik zal hun een vaste woonplaats geven en hen talrijk maken; mijn heiligdom zal voor altijd in hun midden staan. Bij hen zal ik wonen; ik zal hun God zijn en zij zullen mijn volk zijn.” (Ezechiël 37:26)

Aangesteld als profeet

Stel: je krijgt de eer om als profeet namens God te spreken. Jij luistert naar Zijn stem zodat vervolgens iedereen naar de jouwe luistert. Wat een macht! Maar daar moet Ezechiël vast anders over hebben gedacht. Hij werd door God aangesteld als profeet: niet om iedereen complimentjes te geven, maar om een donderpreek te houden. En het stomste aan dat alles? Niemand zou naar hem luisteren…

Het Bijbelboek begint in Babylon. Een deel van het volk van Israël is door de Babyloniërs weggevoerd uit Jeruzalem. Ezechiël is een van hen. Tijdens zijn ballingschap krijgt hij een visioen. Hierin ziet hij God zitten op een indrukwekkende troon. Wat Ezechiël waarneemt, lijkt sterk op Gods verschijning op de berg Sinaï en hoe God wordt afgebeeld boven de ark van het verbond. En dat is voor Ezechiël best schokkend: want wat doen Gods glorie en Zijn fysieke aanwezigheid in Babylon?! Hij hoorde toch boven de ark van het verbond te zijn, in de tempel van Jeruzalem?

Jeruzalem wordt vernietigd

Wat blijkt? Israël heeft er een flink potje van gemaakt en vereerd in Gods tempel allerlei afgoden. Als gevolg daarvan heeft God de ark verlaten en stelt hij Ezechiël aan als profeet. Ezechiël krijgt de opdracht het volk te beschuldigen van hun ontrouw richting God. Dit heeft allerlei nare gevolgen: afgoderij, onrecht, geweld… De profeet is nu de aangewezen man om het volk te waarschuwen. Want: Jeruzalem en de tempel zullen worden verwoest…

Hoe brengt Ezechiël deze boodschap? Op nogal vreemde manieren. Zo voert hij in opdracht van God een soort theater act op, midden op straat. En scheert hij z’n hele hoofd kaal. En – nog heftiger – ligt hij meer dan een jaar vastgebonden op straat en wordt zijn voedsel op poep gebakken… Al deze handelingen vormden een voorspelling voor wat er met het volk van Israël zou gaan gebeuren.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

God laat niet in de steek!

Klinkt allemaal niet heel gezellig. Het volk van Israël verliest haar thuis en tempel. Maar al in hoofdstuk 11 belooft God dat er herstel zal zijn! “Dan zal ik hen eensgezind maken en hun een nieuwe geest geven; ik zal hun versteende hart uit hun lichaam halen en hun er een levend hart voor in de plaats geven. Dan zullen ze mijn wetten gehoorzamen en mijn regels in acht nemen. Zij zullen mijn volk zijn en ik zal hun God zijn.” (Ezechiël 11:19-20)

Vanaf hoofdstuk 34 wordt het boek pas echt hoopvol. Jezus wordt namelijk aangekondigd! De profetie vertelt dat Gods geest nieuw leven zal brengen en laat een stukje zien van Gods master plan om de wereld te verlossen van al het kwaad. Hij zal de tempel herstellen en voor altijd bij Zijn kinderen zijn. Wauw! Wie had gedacht dat zo’n zwaar en dramatisch boek zo hoopvol kon eindigen?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe kan het boek Ezechiël jou helpen?

In de eerste hoofdstukken lijkt het misschien alsof God Zijn volk verlaten heeft, omdat Hij de tempel verlaat. Maar Hij laat zijn kinderen nooit in de steek. Sterker nog: God gaat mee in ballingschap! Dus zelfs als je je ver bij God vandaan voelt of op een duistere plek bent, betekent dat niet dat Hij daadwerkelijk ver weg is! Bid of Hij je wil laten zien hoe je Hem weer kunt ontmoeten. Hij is waarschijnlijk dichterbij dan je denkt. Jouw lichaam is namelijk een tempel: dé woonplaats van God :)  

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡