Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Exodus: Grootste ontsnapping in de wereldgeschiedenis

14 januari 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek met het grootste ontsnappingsverhaal van de wereldgeschiedenis: Exodus.

Liever kijken dan Exodus lezen? Check deze (te gekke) animatie van The Village Church uit Texas. Dominee Matt Chandler heeft bijna 2 jaar lang elke week over dit Bijbelboek gepreekt. De kerk nam het boek met 40 hoofdstukken namelijk stapje voor stapje aan de hand van een prekenserie door.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Algemene informatie

Aantal bladzijden (NBV): 54
Aantal hoofdstukken: 40
Hoeveelste boek in de Bijbel: #2
Betekenis naam: Grieks – uittocht
Populairste gedeelte: De 10 geboden (Ex. 20: 1 - 17)

De GIGANTISCHE verhaallijn

Meer dan 400 jaar geleden deed God een belofte aan Abraham, maar het volk van Israël leeft intussen als vreemdeling in Egypte en wordt ontzettend onderdrukt. De farao ziet hen als een bedreiging en besluit dat alle Hebreeuwse jongens die geboren worden, moeten worden vermoord. Het Egyptische volk helpt hem hierbij.    

De Hebreeuwse Mozes is de hoofdpersoon in dit Bijbelboek. Hij ontsnapt op bijzondere wijze aan de babymoord en komt zelfs in het paleis van de farao te wonen. Hier vlucht hij als volwassen man ook weer vandaan. Ver weg van Egypte ontmoet hij God en krijgt hij de opdracht het volk van Israël weg te leiden uit Egypte, op naar het beloofde land.  

Deze uittocht / Exodus gaat niet zonder slag of stoot. Hollywood toverde gedeeltes van dit Bijbelboek al meerdere keren om tot een actiefilm en ook Netflix helpt je met de animatiefilm 'Prince of Egypt' de eeuwenoude geschiedenis helemaal tot leven te wekken. Spoiler: Het volk van Israël ontsnapt en leert hun God onderweg naar het beloofde land in de woestijn beter kennen. God laat zijn volk niet in de steek, maar andersom is dat meerdere keren wel het geval. Toch wil God bij zijn volk wonen en vertelt hij hen hoe zijn tijdelijke woonplaats, de tabernakel, eruit moet komen te zien: In d-e-t-a-i-l. Het is soort wiskunde: best pittig. Het getuigt op een vreemde manier wel van de betrouwbaarheid van de Bijbel. Als iemand dit allemaal had verzonnen, waren de bizarre details wel achterwege gelaten.

The End

Het boek Exodus eindigt na 40 hoofdstukken en loopt door in het volgende boek: Leviticus. Exodus eindigt met de aanwezigheid van God. De Israëlieten trekken iedere keer pas verder als de wolk ('s nachts was het vuur) dat ook doet. Stonden ze stil, dan overdekte de wolk de tabernakel en was Gods majesteit daar.  

Waarom zou je bijbelboek Exodus lezen?

Elk boek in de Bijbel laat het karakter van God zien én wijst naar Jezus. Ook Exodus. De karaktereigenschap van God waar ik me door het boek Exodus het meest over verbaas is geduld. Het volk van Israël is bijna net zo erg als de millenials nu. Grapje. Maar echt bizar hoe eigenwijs ze zijn en hoe ontzettend liefdevol God is en blijft. Ook laat dit boek pijnlijk duidelijk zien dat mensen het zelf niet kunnen. Zelfs 10 geboden houden is too much: mensen hebben hulp nodig. Vet zinnig om te weten en daarom is Exodus een aanrader (+ het is echt een spannend verhaal).

EXTRA: Nerdfilm over geschiedenis en archeologie

Benieuwd naar nog wat meer historische context rondom dit Bijbelboek? Deze film op Netflix is rete-interessant als je een beetje een Bijbelnerd / geschiedenislover bent. Filmmaker Tim Mahony heeft jarenlang onderzoek gedaan naar archeologisch / historisch bewijs voor de Exodus. Dit lijkt er niet te zijn. Totdat Mahony dieper graaft (letterlijk en figuurlijk, haha) en bewijs ontdekt wat wetenschappers nooit serieus genomen hebben omdat het ‘te vroeg’ in de geschiedenis van Egypte gedateerd wordt. Een mooie zoektocht met interessante ontdekkingen welke het boek Exodus meer tot leven brengen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier het artikel over Genesis.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡