Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NIEUWS: Tot 40% examenleerlingen dreigt eindexamen niet te halen

4 februari 2021 · Leestijd 2 min

Iedereen heeft op zijn eigen manier last van de coronacrisis, zo ook de eindexamenleerlingen. Het Financieele Dagblad maakte namelijk bekend dat 30 tot 40% van de middelbare scholieren dreigt te zakken voor het eindexamen.

Slechte studieomstandigheden

Dit jaar doen er ongeveer 200.000 leerlingen eindexamen. De studieomstandigheden zijn niet ideaal. Ondanks dat examenklassen wel naar school mogen komen, is het onderwijs minder dan voorgaande jaren. Sommige scholen kunnen weinig leerlingen ontvangen door slechte ventilatie en oude ruimtes. Anderen moeten dicht door coronabesmettingen, waardoor leerlingen toch weer thuis komen te zitten. Dit alles zorgt ervoor dat leerlingen een leerachterstand krijgen.

Zorgen

Karin van Oort, bestuurder van onderwijsstichting Carmelcollege, maakt zich zorgen: “We zijn het leerlingen verplicht om snel duidelijkheid te geven.” Haar zorgen gaan vooral over havoleerlingen. Op basis van toetsen tot nu toe verwacht zij dat 72% van hen het examen zal halen. Even ter vergelijking: in 2019 was dit 88,3%. Wel wordt er door de vereniging van scholen gezegd dat dit een inschatting is en dat leerlingen soms ook juist een inhaalslag maken tijdens de examens.

Positief vooruitzicht

Gelukkig wordt er ook naar oplossingen gekeken. Zo zijn er plannen om de normeringen te verlagen of de centrale examens niet door te laten gaan. Bij het laatste idee krijgen leerlingen, net zoals vorig jaar, een diploma op basis van het schoolexamen. Schooldirecteur Yolande de Beer (Lyceum Rotterdam) vindt dit geen goed idee: “Ik vind het niet logisch om het centraal examen te schrappen omdat leerlingen er nu zelf niets aan kunnen doen als zij achterstanden hebben opgelopen. We moeten leerlingen nu helpen en alle zeilen bijzetten om ze op niveau te brengen.”

Een ander idee is om het schooljaar te verlengen. Hierdoor krijgen eindexamenkandidaten meer tijd. Of er iets gaat veranderen horen we uiterlijk 15 februari. Dan vertelt de minister van Onderwijs, Arie Slob, of de eindexamens worden aangepast (spannend!).

BRON: Financieele Dagblad

Bron: ANP

Voor de zekerheid toch alvast beginnen met leren voor je examens? Joram en Anouk hebben de beste leer-tips voor je verzameld en het is hilarisch:​​​​

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡