Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Evie maakt rapvideo over huiselijk geweld met studiegenoten

11 februari 2020 · Leestijd 4 min

De BEAMer van deze week is Evie die samen met haar studiegenoten een rapnummer heeft gemaakt over ‘Huiselijk geweld’.

“Met slachtoffers praten is echt moeilijk, want hoe weeg je af welke vragen je wel en niet kan stellen?”

“Tijdens mijn studie journalistiek hadden we les over onderwerpen die normaal in de maatschappij weinig of helemaal niet besproken worden, één van die onderwerpen is huiselijk geweld.  De bedoeling was dat we op een creatieve manier voor dit onderwerp aandacht zouden vragen. Na lang overwegen kwamen we op het idee: we maken een videoclip!”

“Huiselijk geweld is best een moeilijk en persoonlijk onderwerp.We werkten samen met de organisatie Veiligheidshuis regio Arnhem, met hen voerden we gesprekken over het onderwerp. Ook kwamen we via hen in contact met slachtoffers én daders van huiselijk geweld.”

Plaats maken voor liefde

“Met de slachtoffers/daders praten was soms erg moeilijk, je moet wel echt lef hebben om sommige vragen te stellen en je afvragen of je sommige vragen wel kunt stellen, of dat ze niet te persoonlijk zijn. Ik heb zelf ook iemand moeten interviewen en je merkt dat het echt een heel emotioneel en kwetsbaar gesprek is, waarin diegene soms ook niet antwoord wou geven op vragen die ik stelde, natuurlijke respecteerde ik die keuze.”

“Het nummer dat we hebben geschreven heet ‘plaats maken voor liefde’. Deze titel hebben we gekozen omdat we hopen dat het huiselijk geweld in gezinnen plaats maakt voor de liefde waar uiteindelijk iedereen naar verlangt. In de video is te zien dat de dader helemaal niet geniet van waar hij mee bezig is: hij wil degene van wie hij houdt geen pijn doen. De video komt echt binnen omdat hij ontstaan is uit verhalen en emoties van mensen die dit écht hebben meegemaakt.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Verhalen met emoties die worden verteld doormiddel van muziek”

“Tijdens de gesprekken die we voerden met daders en slachtoffers maar ook met gewone mensen kwamen we erachter dat best wel een groot deel van de mensen een eenzijdige blik hebben op ‘huiselijk geweld’. Mensen zien bijvoorbeeld de dader vaak als een persoon zonder hart, een persoon dat geen gevoelens heeft terwijl in sommige situaties de dader ook zelf het slachtoffer is, bijvoorbeeld door eerder geweld dat hem/ haar is aangedaan. Vaak weet de dader dat wat hij/zij doet niet goed is en wil hij/zij graag veranderen maar weet hij/zij niet hoe en heeft diegene er hulp bij nodig. Dat is wat we doormiddel van de video willen laten zien, dat deze mensen ook mensen zijn en wij misschien die helpende hand kunnen zijn die ze nodig hebben.”

Positieve reacties

“De reacties op het nummer waren vooral erg positief en veel mensen vertelden ons dat ze echt geraakt werden door het nummer en de verhalen. “Ook de docent die ons had meegeholpen in het proces en die het eindproduct gaat beoordelen kwam naar ons toe met positieve feedback. Dat was wel grappig om te horen want ik had het niet echt van hem verwacht. Normaal is hij niet heel erg van het creatieve, zoals een rapnummer. Hij vertelde dat het nummer hem echt geraakt had en hij het wel 3x achter elkaar weer opnieuw beluisterd had.”

Wil je meer lezen over mensen die een boodschap willen vertellen via muziek? Emma Julia (21) is actief als worshipleader en zangeres. In dit artikel verteld ze wat haar drijfveer is en wat ze hoopt met haar muziek te bereiken.

 

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡