Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva (14) staat in de finale van het Junior Songfestival: ‘Vroeger werd ik gepest omdat ik muziek maakte’

23 september 2022 · Leestijd 4 min

Eva is pas veertien jaar, maar kan nu al iets zeggen wat bijna niemand kan: ze mag optreden in Ahoy. Komende zaterdag 24 september doet zij mee aan de finale van het Junior Songfestival van AVROTROS. Ze zingt het nummer Never Ever met de girlband Infinity. “Als ik daar sta, geniet ik eigenlijk alleen maar.”

Eva is al zo lang bezig met muziek als ze zich kan herinneren. “Voor mijn vierde verjaardag wilde ik niks anders dan een podium. Dat heeft mijn moeder toen gemaakt en daar stond ik dan op met mijn K3-microfoon en -gitaar.” Eva wist zeker dat ze verder wilde met het zingen. Daarom heeft ze bij Kinderen voor Kinderen gezeten en vorig jaar deed ze mee aan The Voice Kids, waarbij ze tot de halve finales kwam. Daarna was het tijd voor een volgende uitdaging. “Het Junior Songfestival leek me toen echt een super leuk avontuur en daarom heb ik me ingeschreven.”

Never Ever

Dat was een goede keuze, want Eva kwam door alle rondes heen en mag nu dus meedoen aan de finale. Ze is geplaatst in een groepje met drie andere meiden, die ze eerst niet kende, maar gelukkig klikt het goed. Ze zingen het nummer Never Ever. “Het gaat over vriendschap. Als vrienden ben je er niet alleen voor elkaar in leuke tijden, maar ook als het even niet goed gaat.” Zelf heeft Eva een paar goede vriendinnen waar ze alles bij kwijt kan. “We kunnen altijd lachen, soms huilen of zelfs boos zijn. Je wordt niet veroordeeld voor hoe je je voelt of wat je zegt.”

Zelfvertrouwen door God

Eva weet ook dat er altijd nog iemand is die haar niet veroordeelt: God. “Het geeft me een soort zelfvertrouwen om te weten dat Hij bij mij is. Ik weet dat Hij is heel trots is op mij en dat alles wat ik doe in de muziek goed is.” De andere meiden in Eva’s groepje zijn niet christelijk. Dit staat de vriendschap zeker niet in de weg, maar Eva is ook bevriend met een ander christelijk meisje dat meedoet aan de finale. “Dat klikt heel ook erg goed. Als ik ergens mee zit, dan kunnen wij goed samen praten.”

Eva’s toekomst

Als Infinity de finale wint, mogen zij Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Junior Songfestival. “Maar als we niet winnen is het natuurlijk nog steeds super cool, want dan heb je een hele mooie ervaring gehad, met hele leuke mensen.” Als het aan Eva ligt, bestaat haar hele toekomst ook uit muziek. “Ik kan er alles in kwijt. Als ik iets zelf maak is het goed, want ik heb het zelf gemaakt. Ik wil heel graag albums uitbrengen en optreden. Om andere mensen en mezelf blij te maken met mijn muziek.”

Don’t change

Eva schrijft nu ook al zelf liedjes. Ze heeft nu één single uitgebracht: ‘don’t change’. Dit nummer heeft voor haar een bijzondere betekenis. “In de videoclip zie je dat ik flashbacks krijg naar toen ik zelf gepest werd. Ik werd gepest, omdat ik anders was, omdat ik het leuk vind om muziek te maken. Daar waren anderen dan jaloers op. Ik zeg ook in het liedje: ‘you don’t have to pretend to be somebody else’ en ‘you’re beautiful in your own way’. En dat vind ik ook echt.”

De finale is te bekijken op zaterdag 24 september om 19.20 op NPO Zapp. Je kunt dan ook gratis stemmen op Infinity via de website van het Junior Songfestival.

Pjotr bij De Slimste Mens: "De kerk is als mijn familie"

Lees ook over:

Pjotr bij De Slimste Mens: "De kerk is als mijn familie"

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡