Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eurovisieheld Joost Klein verloor beide ouders en maakte zijn school niet af

BEAM is benieuwd: wie is deze Joost Klein en gelooft hij dat er meer is tussen Songfestival en aarde? We zochten het voor je uit!

1 maart 2024 · Leestijd 5 min

Joost Klein is een fenomeen. Hij verloor beide ouders, nam afscheid van zijn geloof en maakte zijn school niet af. Nu scoort hij nummer één hits in Duitsland en staat hij namens Nederland op het Eurovisie Songfestival in Zweden. "Vroeger keek ik samen met mijn ouders, elk jaar opnieuw. Ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen. Joost Klein, Droom Groot!"

New year, new me

Na de winst van Duncan Laurence in 2019 heeft Nederland zich weer in de schijnwerpers gespeeld op het Eurovisie Songfestival. De inzending van vorig jaar eindigde daarentegen in een nachtmerrie: Mia Nicolai en Dion Cooper hadden geen succes en haalden de finale niet. Dit jaar zijn alle ogen gericht op Joost Klein. Sinds 2015 schrijft hij muziek en het nummer ‘Friesenjung’ voerde de hitlijsten aan in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In mei hoopt Joost de jury in Zweden te overtuigen met zijn nieuwe track ‘Europapa’: “Het is een soort brief die ik aan mijn vader heb geschreven. Hij leerde me dat de wereld eigenlijk geen grenzen heeft”, aldus Joost tijdens de avondshow van Arjen Lubach waar hij het nummer voor het eerst liet horen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

✨ JOOST FUN FACTS ✨

Wist je dat…

  • Joost ooit is weggestuurd van zijn werkweek in Rome? Toen hij nog op het Gymnasium zat bezocht hij samen met zijn klas de Italiaanse hoofdstad. Nadat hij flink bonje had gemaakt met docenten, is hij terug op het vliegtuig gezet.
  • zijn eerste e-mailadres joostlittle@upcmail.nl was? “Gewoon mijn naam in het Engels”, zegt hij hierover. “Ik was toen al heel zakelijk bezig, ik dacht al internationaal.”
  • BEAM-redacteur Jelte al meer dan tien keer naar een optreden van Joost is geweest? “Ik heb hem altijd te gek gevonden. Ik heb hem zelfs zien optreden in het Koninklijk Theater Carré! Joost bracht daar de allereerste moshpit ooit.”
  • Joost vroeger een blonde labrador had? “Mijn labrador heette Max en dat was echt mijn lievelingsdier. Een labrador is echt het mooiste, liefste dier dat er is”, zegt Joost tegen Vice.

Weeskind

‘Europapa’ is een ode aan Europa en aan zijn vader. Joost verloor beide ouders op jonge leeftijd: in de brugklas overleed zijn vader aan kanker, een jaar later bezweek zijn moeder aan een hartstilstand. Op het sterfbed van zijn vader beloofde hij hem schrijver te worden. Dit is een belofte die hij – dankzij zijn muziek - later in zal lossen. Vorig jaar verraste hij Nederland met het poëtische nummer ‘Florida 2009’, een track geschreven als eer aan zijn ouders. EO-platform Ik mis je wijdde hier ooit al dit artikel aan. Joost bracht daarnaast in 2018 een dichtbundel uit genaamd ‘Albino’.

Muziek was niet het begin van zijn carrière. Vanaf zijn tiende maakt Joost YouTube-video’s. Ook wel bekend als EenhoornJoost maakte hij sketches, Q&A’s en andere grappige video’s. Dankzij YouTube kon Joost zijn creativiteit op verschillende manieren kwijt en dat is ook het moment dat hij begon met het maken van muziek. In 2016 bracht hij zijn eerste EP uit, die ‘Dakloos’ heette. Nummers als ‘Zelfgemaakt’ en ‘Bitches’ gingen hard en al snel deed Joost niets anders meer.

Wat gelooft Joost Klein eigenlijk?

Over het geloof van Joost weten we niet zo veel. Wel kunnen we aannemen dat hij christelijk is opgevoed: hij groeide op in Stiens en Britsum, twee dorpen in de gemeente Leeuwarden (Friesland). Hij ging naar het Stedelijk Gymnasium, een openbare school. Die school heeft hij nooit afgemaakt. Joost eindigt het nummer ‘Dakloos’ (uit de gelijknamige EP) met de zin ‘en is er een hemel, doe de groetjes aan Joost Little’. Doet hij hier de groetjes aan zijn jongere zelf?

1983

Zijn oudere broer en zus vingen Joost op na het overlijden van zijn ouders. Joost was een laatkomertje: hij is wel vijftien jaar jonger. Zijn broer is sinds de doorbraak zelfs zijn manager geworden. Het geboortejaar van zijn broer en zus, 1983, kun je overal horen in de muziek en het staat op de knokkels van Joost getatoeëerd. “Ze vonden het niet leuk toen ik het liet doen, nu wel. Zij hebben mij toen gelukkig opgevangen. Ik moet toch mijn dank laten zien terwijl mensen nog leven?”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nu is het dus aan Joost om de jury van het Eurovisie Songfestival in Malmö (Zweden) te overtuigen van zijn talenten. “Het Eurovisie-optreden wordt een full circle experience van verdriet omzetten in blijdschap", zei de artiest over zijn optreden in mei. "Als mensen mijn act zien, moet de eerste reactie zijn: wat gebeurt hier? Om de kijker vervolgens toch te raken. Een uitnodiging om dieper te duiken. Op 't eerste oog lijkt het een hele blije act, maar eenmaal daar voorbij liggen bloed, zweet en tranen.” Klein staat op donderdag 9 mei in de tweede halve finale van het Songfestival. Hij neemt het dan op tegen onder meer België, Oostenrijk en Griekenland. Tien andere landen hebben zich dan al geplaatst voor de finale die op 11 mei is.

Bronnen: ND, Vice, AD, Ze, Libelle, Nu

BEAM Music🎧: De beste en nieuwste (christelijke) muziek!

Lees ook over:

BEAM Music🎧: De beste en nieuwste (christelijke) muziek!

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡