Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esther (22) steunt met trouwcollecte Nepalese kindbruiden: “Het is één van de mooiste dagen van mijn leven, voor hen de ergste”

20 mei 2021 · Leestijd 4 min

De 22-jarige Esther is nog maar net getrouwd met haar man Daniël. Ruim twee weken geleden stapten zij samen in het huwelijksbootje. Hoewel Esther maandenlang naar deze dag uitkeek, werd zij erg geraakt door het besef dat dit voor Nepalese kindbruiden één van de verschrikkelijkste momenten in hun leven moet zijn.

“De dominee vertelde ons dat wij voor onze trouwcollecte een goed doel mochten uitkiezen. Hier zou de opbrengst naartoe gaan. Zelf wist ik niet eens dat er een collecte bij de trouwdienst hoorde, maar ik had vrij snel een goed doel in mijn hoofd.”

Code Wit

In de periode dat Esther midden in haar planning voor de bruiloft zat, startte BEAM de actie ‘Code Wit’. Hiermee werd geld opgehaald om kindhuwelijken in Nepal tegen te gaan. Esther: “BEAM deed een sociaal experiment, waarin tieners een video kregen te zien van een uitgehuwelijkte leeftijdsgenoot. Een meisje reageerde: ‘Voor ons is dit een van de mooiste dagen van ons leven, maar voor hen een van de ergste.’ Dit raakte mij heel erg. Zelf had ik ontzettend veel zin in mijn bruiloft. Maar ondertussen was er in Nepal een meisje dat enorm opziet tegen diezelfde dag. Omdat ze veel te jong is en moet trouwen met een man van over de veertig. Dit idee vond ik heel heftig. Tegelijkertijd vond ik de actie erg mooi.”

Mijn geloof speelt een rol in mijn keuze om te trouwen, maar het is niet de belangrijkste reden

“Daniël en ik besloten de opbrengst van de collecte te doneren aan EO metterdaad. Zij maken het bedrag voor ons over naar een stichting die zich inzet voor de kindbruiden. Ik weet niet wat de opbrengst is geworden, maar alle kleine beetjes helpen. Met het geld hopen we de meisjes te kunnen ondersteunen. Niet doordat zij het geld zelf krijgen, maar door hen bijvoorbeeld de mogelijkheid te geven om naar school te gaan. Deze kansen zorgen ervoor dat de meisjes minder snel worden uitgehuwelijkt.”

De tekst gaat verder onder de foto

afbeelding

Jong getrouwd

Daniël en Esther zijn zelf ook vrij jong getrouwd. “Mijn geloof speelt hier zeker een rol in. Dat is heel belangrijk voor mij. Mijn relatie met God geeft mij houvast en helpt mij door moeilijke periodes heen.Zonder God hadden Daniël en ik niet kunnen staan waar wij nu staan.” Esther legt daarbij uit dat het in haar christelijke omgeving normaal is om eerst te trouwen voordat je samenwoont. “Ook Daniël en ik hebben hier bewust voor gekozen. Toch is dit niet de belangrijkste reden dat wij getrouwd zijn. De grootste reden dat ik met Daniël trouw, is omdat ik heel veel van hem hou en mijn leven met hem verder wil gaan. Hier hebben wij bewust voor gekozen. We hebben al 4,5 jaar een relatie en waren beiden klaar voor de volgende stap.

Toch sluit Esther niet uit dat het anders was gelopen als zij niet christelijk was opgevoed. “Ik weet niet of ik als niet-christen ook was gaan trouwen voor het samenwonen. Maar het is niet zo dat ik ben getrouwd omdat het moet van de kerk. Ik vind mijzelf wel jong, maar niet te jong om te trouwen. We hadden nog vijf jaar kunnen wachten, maar ik ga er niet vanuit dat ik er dan anders in had gestaan dan nu.”

De trouwdag zien de meeste mensen vaak als de mooiste dag van hun leven. Bijbeltijger Rob Bergsma legt in zijn column uit wat er nou ook alweer precies zo mooi aan is.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡