Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Estefania: “Door social media denk ik niet goed genoeg te zijn voor God.”

28 november 2019 · Leestijd 4 min

Estefania (17) is een perfectionist: niet alleen in het dagelijkse leven, maar ook in haar geloof. Dat is lastig, want hierdoor heeft ze het gevoel dat ze geen goede christen is. Estefania: “Social media spelen een grote rol.”

Christelijke opdrachten

“Het gevoel dat ik tekortschiet als christen komt met een golfbeweging. Ik voel me niet altijd zo. Als kind had ik er ook geen last van: het is ontstaan toen ik wat ouder werd en meer over het geloof ging nadenken. Het gevoel dat ik goedkeuring van God nodig heb, ontwikkelde zich ongeveer twee jaar geleden.

Op mijn kamermuur had ik post-its geplakt. Hierop stonden allemaal ‘christelijke opdrachten’: iemand helpen, bloemen aan iemand geven, kaartjes versturen, dat soort dingen. Op deze manier kon ik elke dag iets positiefs voor een ander doen. Na een tijdje vond ik wat ik deed niet goed genoeg. Ik pushte mezelf: het kon altijd beter, mooier en christelijker.”

Meer = beter

“Eerst dacht ik: misschien moet ik wat meer aandacht geven aan een bepaalde klasgenoot of vriendelijker zijn tegen anderen. Het gevoel dat ik als christen beter mijn best moest doen, werd erger. Ik zag andere mensen om mij heen die bepaalde dingen deden en daardoor God in hun leven zagen. Ik dacht: ik wil dat ook. Ik moet meer doen, zodat Gods aanwezigheid in mijn leven groter wordt.”

Invloed van social media

“Social media spelen hierin een grote rol. Als ik op Instagram zie dat er iemand Theologie in Australië studeert, dan hoor ik een stemmetje in mijn hoofd: ‘Zie je wel, jij doet te weinig’. Op Instagram posten veel christenen wat ze doen of waar ze mee bezig zijn. Dat vergroot de sociale druk.

Ik vast daarom periodes met social-media, ook voor mijn studie. Als ik merk dat ik mezelf met anderen begin te vergelijken of onzeker word, dan verwijder ik Instagram voor een paar weken. Daar ben ik gelukkig heel makkelijk in.”

Ik ben goed, zoals ik ben

“Ook heb ik voor mij laten bidden, dat heeft zeker geholpen. Steeds beter kon ik accepteren: ik ben wel een goede christen en het is het belangrijkste dat ik überhaupt geloof. Het hielp om open te zijn over mijn negatieve gevoelens. Door er met anderen over te praten, ontdekte ik dat ik niet de enige ben die dit ervaart. Dat was fijn. 

Ik wéét dat God dit allemaal niet van mij verwacht en ik weet dondersgoed dat God mij goed genoeg vindt, zoals ik ben. Het is heel vermoeiend om zoveel van mezelf te eisen, terwijl ik weet dat het niet nodig is. Er bestaat geen waslijst aan eisen waaraan een christen moet voldoen om geliefd te zijn door God. In de Bijbel staat dat alleen geloven al genoeg is. Ik mag hierop vertrouwen.”

Bericht van God

“Vanochtend had ik even een geloofsdip, ik was er klaar mee. Onderweg naar school zat ik daarom met God te praten. Daarna kwam er ineens een jongen met een Bijbel naast mij zitten en we raakten in gesprek. Ik vond dit een heel gekke ervaring. Toen ik thuiskwam, zag in mijn DM’s op Instagram de vraag van BEAM of ik mijn verhaal wilde vertellen.

Precies na mijn dip kwam dit allemaal op mijn pad. Ik vond dit heel bijzonder! Ik kreeg kracht en ik voelde rust vanbinnen. Het was een geestelijke energie-boost! Het voelde alsof God aan mij vertelde: ‘Ik zie jou en je struggles. Je moet niet vergeten dat Ik er nog steeds ben.’ Ik weet dat ik er niet alleen voor sta. Ik word gezien, ook als het niet altijd zo voelt. God is bij mij.”

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡