Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Enig kind: "Mensen denken dat ik verwend word"

Enigst kind vertellen hoe het is om enig kind te zijn

1 december 2017 · Leestijd 4 min

Altijd gekibbel over wat er op de tv komt, zussen die dat leuke topje ‘lenen’ en broertjes die gillend in het huis aan het voetballen zijn. Mensen met broertjes en zusjes weten: soms plak je ze liever achter het behang. Maar hoe is het om juist geen broers en zussen te hebben. Naomi, Jordi en Jelli zijn enig kind en vertellen daarover: “Ik kan niet verwachten dat mijn ouders altijd spelletjes met mij willen spelen."

1. Enig kind Naomi (25): “Ik wilde een klein zusje, zodat ik haar grote voorbeeld zou zijn”

“Ik vind het prima om enig kind te zijn. Vroeger had ik daar weleens moeite mee, vooral als ik op kamp ging, of op vakantie met mijn ouders. Ik vraag mij af hoe het geweest zou zijn, als ik wel een broertje of zusje had. Dan zou ik heel graag een klein zusje willen, waar ik dan het grote voorbeeld voor ben.”

enigst enig kind Naomi

“Ik ben dol op gezelligheid, vooral tijdens de feestdagen. Dat is een voordeel van veel broertjes en zusjes: met een grote familie aan tafel. Aan de andere kant vond ik het heerlijk dat ik niets hoefde te delen en dat ik alle liefde en aandacht van mijn ouders kreeg. Nu kan ik dat meer relativeren, maar ik waardeer nog steeds heel erg dat mijn ouders mij altijd steunen, op welke manier dan ook.”

“Ik weet niet beter dan dat ik enigst kind ben, en als ik zelf zou mogen kiezen om enig kind te blijven of wel broertjes en zusjes te hebben, dan zou ik niets veranderen. Ik had die vraag vroeger misschien anders beantwoord, maar ik ben nu 25 jaar en heb een eigen leven. Een leuke vriend, leuke vrienden en ouders die er altijd voor mij zijn. Daar ben ik heel blij om.”

Jordi (24): “Ik wilde heel graag een broertje om mee te voetballen”

enigst enig kind Jordi

“Enigst kind zijn heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant is het heel chill, aangezien mijn ouders mij alles kunnen geven. Al zou ik niet zeggen dat ik verwend ben. Dat is wel een vooroordeel over enigst kinderen. Ik ben mij bewust van wat ik krijg en wat voor waarde dat heeft...”

“Aan de andere kant lijkt het mij heel gezellig om een broetje of zusje hebben. Toen ik jonger was vooral om iemand te hebben op mijn ‘level’ om mee te chillen en te praten over dingen waar je het met je ouders niet over hebt. Als ik nu over de toekomst nadenk realiseer ik mij  dat ik het enigste gezinslid ben die overblijft als mijn ouders overlijden.”

“Vroeger wilde ik wel graag een broertje. Om mee te spelen en mee te voetballen, maar toen ging ik veel met vriendjes spelen. Daarom vind ik vrienden ook heel belangrijk. Zij zijn een soort ‘vervanging’ voor mijn broers/zussen. Daar blijf je later mee over. En natuurlijk mijn vriendin, die ik dan nog steeds hoop te hebben, haha. Ik wil later wel twee kinderen, een jongetje en een meisje. Dan krijg je van beide werelden wat mee.”

Jellie (15): “Het is heerlijk rustig in huis met z’n drieën”

enigst enig kind Jellie

“Ik vind het helemaal niet erg om enigst kind te zijn. Je hoort wel vaak dat broertjes en zusjes ruzie hebben met elkaar, en daar heb ik dus helemaal geen last van. Het is heerlijk rustig in huis met z’n drieën en de huisdieren. Natuurlijk zijn er ook wel nadelen. Als ik bijvoorbeeld een spelletje wilt doen kan ik niet altijd verwachten van mijn ouders dat ze met mij mee willen doen. Dan zou een broertje of zusje wel handig zijn. Soms, als we op vakantie zijn, denk ik wel: ‘het zou echt leuk zijn als ik nu een broertje of zusje had die met mij mee naar het zwembad zou willen.”

"Er zijn genoeg voordelen te bedenken van enigst kind zijn. Geen ruzies, meer aandacht en je kan eens wat extra’s krijgen. Vroeger wilde ik geen broertje of zusje en nu nog steeds niet.”

En jij? Vind jij het heerlijk in een groot gezin of zou jij ook weleens enigst kind willen zijn. Of ben jij enigst kind en herken jij je in deze verhalen. Laat het weten in de Facebookreacties of via onze WhatsApp (0683673700)!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡