Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Engelen voor dummies

30 september 2016 · Leestijd 3 min

We leven met z’n allen op deze aardbol en we geloven iets vaak pas als we het kunnen bewijzen en kunnen waarnemen. In de Bijbel staat dat er een geestelijke wereld bestaat met onder andere engelen, ook al zien we die dus niet heel regelmatig. Het BEAMteam bestaat niet uit engelenexperts, maar we zijn zelf eigenlijk ook wel benieuwd, dus we hebben opgezocht wat de Bijbel over engelen te zeggen heeft!

We beginnen bij het begin. Het woord ‘engel’ komt 215 keer voor in de Bijbel (NBV). In 17 boeken van het Oude Testament en in 7 boeken van het Nieuwe Testament worden engelen genoemd. Hoeveel engelen er precies zijn, weten we niet. Maar in de Bijbel wordt gesproken over duizenden. Engelen kunnen het lichaam van een gewoon mens aannemen (zoals de engelen die Abraham bezochten in de woestijn), maar engelen kunnen ook in volle glorie verschijnen. De eerste reactie van mensen die een engel ontmoeten is er vaak één van schrik en respect. Engelen beginnen hun boodschap dan ook vaak met: “Wees niet bang!” Geen idee hoe dat beeld is ontstaan, maar in de Bijbel worden engelen dus nooit beschreven als schattige figuren met een pijl en boog. Wat kan een engel op zijn CV zetten?
Dat waren wat omschrijvingen vanuit de Bijbel. Wat nu nog een belangrijke vraag is: Wat doen engelen eigenlijk de hele dag? Wat alle engelen die bij God horen sowieso doen en wat christenen ook elke dag mogen doen is eer brengen aan God. In Jesaja en Openbaringen staat dat engelen dat onder andere doen door voor God zingen, sommigen zelfs de hele dag en nacht! Ook zijn er engelen die Gods boodschap overbrengen aan mensen. De bekendste boodschapper is waarschijnlijk wel de engel Gabriël, je weet wel die van: “Gegroet Maria, wees niet bang!” Dat was ongeveer in het jaar 0. De engel Gabriël komt ook voor in het Bijbelboek Daniël en die gebeurtenissen speelden zich ongeveer in het jaar 600 voor Christus af. Dat hij zo oud is, is niet heel raar, want in Lukas 20: 37 staat dat engelen nooit sterven.

In de Bijbel wordt ook veel gesproken over engelen die mensen helpen. Hagar, Elia en Jezus kregen eten van een engel, Daniël werd beschermd in de leeuwenkuil en Jozef (de pleegvader van Jezus) werd door een engel gewaarschuwd dat hij met zijn gezin naar Egypte moest vluchten. Ook haalden engelen meerdere keren leerlingen van Jezus uit de gevangenis.

Wat moet ik ermee?
In Hebreeën 13: 2 staat dat engelen zich onder ons kunnen bevinden. Net zoals in Bijbelse tijden zijn er ook vandaag nog mensen die een engel hebben gezien of hebben ontmoet. Maar let op, engelen willen niet aanbeden worden. Als Johannes op het eiland Patmos is, wordt hij bezocht door een super imponerende engel en valt hij voor hem op z’n knieën. Maar de engel zegt meteen: Doe eens normaal, mij moet je niet aanbidden, je moet God aanbidden! – vrij vertaald – Engelen aanbidden is dus niet de bedoeling. Engelen blijven interessante wezens omdat ze zo anders zijn dan mensen en soms toch op ons lijken. In Openbaringen staat dat we uiteindelijk op de nieuwe aarde God zullen toezingen, samen met de engelen. Dus er komt een dag waarop we hetzelfde op ons CV kunnen zetten: ‘Zingen voor de Koning van het heelal.’

Wat denk jij van engelen? Laat het weten in de reacties onder dit artikel of op Facebook. Afbeelding: Flickr 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡