Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Engelen en cherubs: dít is het verschil

4 augustus 2020 · Leestijd 5 min

Kijk je rond in een gemiddelde katholieke kerk, dan zie je al snel schattige, chubby baby’s met vleugels voorbijvliegen. Een soort mini-versie van een engel? Nou nee, want engelen hebben eigenlijk geen vleugels. Cherubs wel. Wat dat voor wezens zijn en wat hen onderscheidt van engelen, lees je hier!

Als je je een voorstelling probeert te maken van een engel, is de kans groot dat je daar vleugels bij denkt. Maar eigenlijk worden engelen in de Bijbel vaak beschreven als wezens zonder vleugels (op een keer na, in Openbaringen 14:6). Ze zien eruit als mensen, waardoor we ze vaak niet als engel herkennen. Dus misschien heb je al eens een engel ontmoet, zonder het te weten! Toch kan een engel ook een grote indruk achterlaten (een gemiddelde openingszin van een engel is niet zomaar ‘Vrees niet!’).

Wat doen engelen?

Als mensen kunnen wij niet zomaar Gods hemelse rijk binnenwandelen. Daarom reikt God uit naar ons. Dat doet hij vaak door een soort spirituele ambassadeurs. ‘Engel’ betekent ‘boodschapper’, dus je kunt deze heilige wezens zien als een soort spirituele boodschappers. Denk bijvoorbeeld aan Maria, die via een engel de boodschap kreeg dat ze zwanger zou worden. Daarnaast voeren engelen namens God taken uit, zoals het bevrijden van Petrus uit de gevangenis.

Bekende engelen zijn Michaël (‘Wie is als God?’) en Gabriël (‘Sterke man van God’). Zoals je aan hun namen kunt zien, zijn ze op God gericht en niet op zichzelf. Net als mensen, zijn engelen naar Gods evenbeeld gemaakt en weerspiegelen ze Zijn aanwezigheid en kracht. Maar hoe vet engelen ook zijn; niemand in de Bijbel wordt aangemoedigd om ze te zoeken. En áls ze verschijnen, zijn mensen vaak verward of flippen ze volledig. Engelen vervullen in de Bijbel een ondersteunende rol: ze dienen ons en wijzen ons de weg. En dat alles draagt bij aan Gods grote plan: om ons bij Hem terug te brengen. Om hemel en aarde weer één te maken!

Wat zijn cherubs?

Oké, en dan nu die cherubs. Wat zijn het en wat doen ze? Een cherub is een soort samengesteld wezen: deels mens en deels dier. En in tegenstelling tot engelen, hebben cherubs wél vleugels. Sommigen twee en anderen zelfs vier (zie Ezechiël 1:6). Daarnaast hebben sommige cherubs één gezicht (1 Koningen 8:6-7), maar zijn er ook cherubs met twee (Ezechiël 41:18) of vier (Ezechiël 10:14) gezichten.

De priester Ezechiël krijgt door visoenen te zien hoe indrukwekkend cherubs eruit kunnen zien. En gelukkig voor ons heeft hij veel details opgeschreven: ‘Zo zagen ze eruit: ze leken op mensen maar ze hadden elk vier gezichten en vier vleugels. (…) Hun gezichten leken van voren op het gezicht van een mensen en van rechts op de muil van een leeuw, van links op de kop van een stier en van achteren op de bek van een adelaar. Dat waren hun gezichten. Twee van hun vleugels waren naar boven uitgespreid en raakten elkaar, en met de andere twee bedekten ze hun lichaam.’ (Ezechiël 1:5-11, maar lees vooral ook de rest. Supervet!)

Wat doen cherubs?

Als je een cherub ziet, dan weet je dat je de aanwezigheid van de Almachtige binnengaat. Cherubs zijn namelijk grenswachters tussen hemel en aarde. Dit zie je bijvoorbeeld helemaal aan het begin van de Bijbel, in Genesis. Ze staan buiten de hof van Eden en beschermen de Boom des Levens. Omdat cherubs bij Gods troon wonen (Psalm 80:2, Psalm 99:1), worden ze ook afgebeeld bij de tabernakel (specifiek bij de ark van het verbond, waar de tien wetten van God bewaard werden) en later in de tempel in Jeruzalem. Het is een soort herinnering voor de priesters dat ze in Gods aanwezigheid werkten. Daarnaast staat in de Bijbel dat God op cherubs rijdt (Psalm 18:11 en 2 Samuel 22:11) én dat ze met Hem meereizen (Ezechiël 1:19 en Ezechiël 11:22). VET! 

Heilig, heilig, heilig is God

Een ding is duidelijk: cherubs zijn super indrukwekkend! Door hun veelzijdige en wisselende uiterlijk representeren ze eigenlijk alle wezens die God geschapen heeft. En door hen heen, geeft heel de schepping eer aan God, de Maker. Dag en nacht zingen ze: ‘Heilig, heilig, heilig is God, de Heer, de Almachtige, die was, die is en die komt.’ Een ultiem lied dat al het geluid en alle schoonheid van de schepping samenvoegt, om God te prijzen!

Bron: bijbel.eo.nl en BibleProject

Kaya: “Ik zag een oogverblindend licht en hoorde de stem van een engel”

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡