Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Emmeloord ligt vlakbij de Biblebelt, klopt dat?'

15 juli 2016 · Leestijd 3 min

Ning Fan (25) werd geboren in Beijing, de hoofdstad van China. Daar begon ze met de studie International Business and Trade. Tijdens een exchange programma kreeg ze de mogelijkheid om in Nederland te studeren. Inmiddels woont en werkt ze in Emmeloord.

“Binnen het exchange programma kregen we de mogelijkheid om een poosje te studeren in Engeland, Australië of Nederland. Voorafgaand moesten we wel eerst een toets maken. De score bepaalde naar welk land je mocht. Ik wilde graag naar Nederland omdat je daar de meeste punten voor moest halen, het leek me dus een goede kans voor mijn carrière. Gelukkig behaalde ik de hoogste score en mocht ik twee jaar in Nederland studeren. Na mijn studie besloot ik in Nederland te blijven en heb ik nog een master Marketing and Consumer study in Wageningen gedaan. Daarna ben ik aan het werk gegaan bij een bedrijf dat Verbruggen heet.”

“Toen ik nog studeerde ging ik ongeveer twee keer per jaar terug naar mijn ouders in China. Inmiddels ga ik iets vaker. Dit komt ook omdat ik voor mijn werk vaak naar China moet. Mijn ouders vinden het niet erg dat ik nu hier woon. Ze zijn blij voor me. Daarnaast gaan veel jongeren in China in de westerse wereld werken of wonen, onze cultuur staat daar erg voor open. Of ik in Nederland wil blijven, weet ik nog niet. Ik werk hier nog maar net, dus ik heb er nog niet echt over nagedacht.”

“Wat me heel erg opvalt in Nederland, is dat iedereen werkt met een agenda. Als je hier wilt afspreken met vrienden of met iemand moet praten voor je werk, moet er eerst apart een afspraak voor worden gemaakt. In Beijing is dat niet zo. Hier loopt iedereen gewoon bij elkaar naar binnen wanneer het uitkomt. Daarnaast vind ik het bijzonder hoe iedereen in Nederland werk en privé zo strikt gescheiden houdt. Je hebt je collega’s op je werk, en na je werk ga je nog wat drinken met je vrienden. In Beijing ga je aan het werk met je vrienden en drink je na die tijd nog een drankje met diezelfde vrienden. Je collega’s zijn daar eigenlijk altijd ook je vrienden.”

“Ik had een paar goede vrienden in Nederland, die zag ik heel vaak tijdens mijn studie. Zij deden ook een exchange programma. Inmiddels zijn zij ook klaar met studeren en zijn veel van hen weer terug naar hun geboorteland. Af en toe spreek ik ze nog, maar echt afspreken kan niet meer. Er is wel collega op het werk die me zo nu en dan meevraagt naar de kerk! Emmeloord ligt vlakbij iets dat, geloof ik, de ‘Biblebelt’ heet, klopt dat?”    Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡