Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Else: “Niet roddelen heeft zeker geholpen met mijn geloof”

26 april 2019 · Leestijd 3 min

Else heeft veertig dagen vaarwelgezegd tegen roddelen. Iets wat lastiger was dan verwacht. “Ik wilde eerst helemaal niet roddelen, maar merkte al snel dat dat iets te hoog gegrepen was.”

Het werd steeds lastiger, omdat ik er minder mee bezig ging. Ik hield het altijd wel in mijn achterhoofd, maar vergat het de laatste dagen wel sneller. Nu merk ik wel een groot verschil met de hoeveelheid roddelen voordat ik hieraan begon.”

Was niet roddelen moeilijker dan je dacht?

“Ik heb zeker gemerkt dat het lastig was om niet te roddelen. Aan het begin van de veertigdagentijd wilde ik helemaal niet roddelen, maar na een tijdje merkte ik dat dat niet mogelijk was in zo’n toch vrij korte periode. Ik ben me toen meer gaan focussen op het bewust worden van roddelen en negatief denken.

Ik merkte dat ik zelf vaak wilde zeuren of begon te klagen over kleine dingen. Of als ik iets over iemand vond, dat ik het wilde zeggen. Hoe bewuster ik werd van mijn gedachten, hoe meer ik erachter kwam dat het helemaal niet nodig is om zo te denken. Het was niet makkelijk en ik ben ook zeker niet van het roddelen af, maar ik ben nu wel bewust bezig met wat ik zeg. Aan het begin was dit nog wel lastig, omdat ik het gevoel had dat ik iets miste. Het was zo’n automatische handeling dat het heel gek voelde. Uiteindelijk besefte ik dat het geen toegevoegde waarde had en dat ik er niks mee oploste als ik aan het klagen was of vervelend sprak over een ander.”

Heeft dit ook invloed gehad op je geloof?

“Het was niet perse een doel van mij om deze veertig dagen dichter bij God te komen. Het heeft zeker wel geholpen, omdat ik bezig was met mijn gedrag en het niet zondigen (roddelen). Het niet roddelen heeft wel geholpen in mijn geloof, maar ik voel het nu nog niet echt. Ik ben nu beter gaan leven, wat uiteindelijk alleen maar goed kan zijn geweest voor mijn geloof.

Juist doordat ik zo bewust ging zijn van alles wat ik wilde zeggen, merkte ik hoe negatief ik altijd was. Ik denk en hoop dat als ik zo door blijf gaan ik uiteindelijk wel dichter bij God zal komen. Het is nooit de bedoeling geweest dat mensen zo negatief over anderen zouden spreken, als ik dat niet doe kan het alleen maar goede dingen opleveren.

Hoe heb je deze veertig dagen ervaren?

“Sowieso vind ik het een hele positieve ervaring. Ik ben misschien niet helemaal geëindigd waar ik dacht dat ik zou eindigen, maar ik heb zeker veel geleerd. Het hielp mij ook dat ik het samen deed met een vriendin en dat ik wist hoelang ik bezig zou zijn. Dit maakte het voor mij makkelijker om mijn doel te bereiken.”

Wil je weten hoe Else aan het begin van de veertigdagentijd zich voelde over het niet roddelen? KLIK HIER om het artikel te lezen!

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡