Elian: "Ik wil jongeren bij de Verenigde Naties betrekken"
Elian (18) uit Leiden is sinds kort jongerenvertegenwoordiger naar de algemene raad van de Verenigde Naties. Een hele mond vol, waar het op neer komt: De stem van jongeren laten horen in de internationale politiek. Het kost hem 20 tot 30 uur per week, zijn studie staat op een lager pitje en hij moet regelmatig een pak aan. "Maar het is het allemaal waard, ik vind het een uitdaging om zoveel mogelijk jongeren bij de VN te betrekken!"
"Goedemorgen!" Elian bleef vrijwel de hele nacht op om de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen mee te maken. "Ik ben wakker hoor." Als student politicologie zijn korte nachten niets nieuws, wat wel nieuw is, is het feit dat Elian nu naast student ook jongerenvertegenwoordiger is bij de VN. "Ontzettend vet, ik ben nu 2 weken bezig. Ik heb 3 gastlessen gegeven op verschillende scholen en heb regelmatig vergaderingen met onder andere mijn werkgroep. Mijn studie is even geen hoogste prioriteit meer, al doe ik mijn best om zoveel mogelijk vakken te halen."
Jongerenvertegenwoordiger wordt je niet zomaar. De afgelopen maand werd er door Elian campagne gevoerd en uiteindelijk kwam hij als winnaar uit de bus. "Ik heb altijd een sterk rechtvaardigheidsgevoel gehad. Mijn vader is vanuit Somalië naar Nederland gevlucht en omdat ik van jongs af aan deze verhalen heb gehoord, ben ik bewust van het feit dat het in de wereld vaak fout gaat. Als jongerenvertegenwoordiger kan ik heel praktisch bezig zijn met dit rechtvaardigheidsgevoel."
Christelijk opgevoed
"Ik ben christelijk opgevoed en hoewel ik persoonlijk geloven soms best lastig vind, heb ik als vertegenwoordiger veel aan mijn opvoeding. Religie is in veel culturen echt nog heel belangrijk, dit vergeten politici soms terwijl ik me daar door mijn achtergrond een voorstelling van kan maken. Ook probeer ik bruggen te bouwen tussen verschillende religies. Ik ontvang zowel support uit de reformatorische hoek als van islamitische jongeren. Dit vind ik fantastisch, want ik geloof dat mensen verschillend zijn, maar dat ze op heel veel punten ook overeen komen. Naar die overeenkomsten wil ik zoeken."
Verandert er eigenlijk veel in je leven nu je Nederlandse jongeren vertegenwoordigd? "Ik voel wel een bepaalde verantwoordelijkheid. Ik let beter op hoe ik naar buiten treed en wat ik zeg. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld in mijn achterhoofd dat ik een blog wilde starten met kritische, scherpe stukken. Nu wacht ik daar voorlopig even mee, want zo’n blog waar mijn eigen mening sterk naar voren komt, is niet handig als ik alle jongeren probeer te vertegenwoordigen. Dat zijn dingen waar ik rekening mee houd."
Belangrijke mensen ontmoeten
Waar verheug je je het meest op? “Ik heb veel zin om met jongeren in gesprek te gaan en iets concreets te betekenen in de politiek. Ik vind het een hele eer om ‘belangrijke’ mensen te ontmoeten. Gelukkig ben ik heel nuchter, dus loopt dit er niet op uit dat ik niets meer durf te zeggen of alleen maar focus op de functie van een persoon. Maar ja, ik vind het wel gaaf. Ook kijk ik uit naar de reizen die ik mag gaan maken - sowieso naar New York en Genève - en de speech die ik in mijn tweede jaar mag houden voor de VN."
De komende tijd gaat Elian aan de slag met de Sustainable Development Goals. Dit zijn wereldwijde doelen die landen willen bereiken met bijvoorbeeld vrede, mensenrechten en energie. Hij geeft gastlessen, gaat gesprekken aan met jongeren en zijn agenda staat vol vergaderingen. "Gastlessen vind ik leuk om te geven. Ook hier moet ik weer nadenken over hoe ik mezelf profileer: ik kan niet in mijn trainingsbroek aan komen. Ik kies vaak de veilige optie: casual chique. Wel een jasje, maar gewoon met mijn sneakers. Met officiële conferenties is het soms moeilijker om de afweging te maken hoe ik me kleed." Lachend: "Ik blijf natuurlijk een jongerenvertegenwoordiger, dus ik moet me niet te chique gaan gedragen!"
Lijkt het je vet om ook jongerenvertegenwoordiger te worden? Kan gewoon!
Geschreven door
Wilke