Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elbert Smelt: “Dankzij Jezus is er altijd genoeg hoop”

6 juni 2019 · Leestijd 4 min

Vandaag is het de Dag van de HOOP. We denken na over hoop, maar waar draait die hoop nou eigenlijk om? Waar kan je hoop vandaan halen? Elbert Smelt, leadzanger van de band Trinity en ambassadeur van de Dag van de HOOP, vertelde er alles over.

Dag van de HOOP

“De Dag van de HOOP is een initiatief dat scholieren uitdaagt om na te denken over hoop, maar vooral om zelf een bron van hoop te zijn. Ik ben langs een paar scholen geweest om leerlingen te enthousiasmeren om hoopvolle acties te ondernemen in de omgeving van de school. Dat kunnen hele simpele dingen zijn, zoals auto’s schoonmaken of ouderen helpen met boodschappen doen. 

De Dag van de HOOP is niet alleen voor christelijke scholen, maar het is wel begonnen met het idee om het christelijk geloof door praktische acties handen en voeten te geven. Voor mij draait dit project om de diepgewortelde hoop dat er dankzij Jezus altijd genoeg liefde is. Vanuit de gedachte dat er liefde en hoop voor deze wereld, en dus ook voor mij en jou, is wil ik leven. Dat is super hoopvol in een samenleving waarin we steeds meer uit elkaar beginnen te groeien. Vaak vinden we het moeilijk om om te gaan met mensen die heel anders zijn dan wij. Maar juist in de ontmoeting met de ander liggen mooie lessen verborgen en wordt echte liefde zichtbaar. Jezus’ liefde geeft zekerheid om zonder angst op anderen en op de toekomst af te stappen.

Hoop is niet een makkelijk ‘dingetje’. Er is doorzettingsvermogen en geduld bij nodig. Geduld met jezelf, de ander en zelfs met God. In het Spaans zit in het voord ‘hoop’ ook het woord ‘wachten’. Het is geen snelle oplossing voor alle problemen in de wereld, maar wel een houding die op de lange termijn alles kan veranderen.”

Trinity

“Met de band Trinity is hoop en verbinding de hoofdboodschap die we naar buiten willen brengen. Kijk maar naar ons nummer ‘Ik Wens Jou’. Daarin zing ik:

‘Ik bescherm je voor de wind en vind voor jou een schuilplaats
In de nacht maak ik een vuur, want dan word jij niet bang
In het donker loop ik naast je als een trouwe engel
Ik ben hier, wij gaan samen, heel je leven lang’

Ik wil de boodschap overbrengen dat je als mens voor iemand een muur kan zijn die beschermt, of een vuur dat warmte brengt in de kou. Wij verwachten snel dat het van anderen en van boven moet komen, maar God wil ons juist inschakelen! 

Doordat Jezus in ons woont kunnen en mogen wij heel veel dingen zijn voor anderen. Daar zijn we voor geroepen. Als iedereen zo zou leven, als mensen zouden inzien hoeveel hoop en liefde er is om uit te delen, dan zou de wereld er heel anders uitzien. Dat zou heel veel wantrouw en liefdeloosheid wegnemen. Liefde en hoop worden alleen maar meer als je het begint uit te delen.”

Het butterfly-effect

“Een tijdje terug was ik met wat kinderen van een basisschool in Zwolle op stap. We hebben in een bejaardenhuis de wc’s schoongemaakt. De wc-juffrouw die daar werkte en ons de schoonmaakspullen leende voelde zich helemaal gezien. Daarna raakten we met een student van de kunstacademie aan de praat. Die nam ons mee naar de kunstacademie, waar we koffie hebben rondgedeeld. Een man die in de houtwerkplaats van de kunstacademie werkte maakte voor alle kinderen mooie houten naambordjes. Het was een soort butterfly-effect, het liet zien dat je met kleine acties van hoop heel ver kan komen en zelfs nog wat terug krijgt ook! 

Dit soort acties kunnen mensen uit hun comfortzone laten stappen en dichter bij elkaar brengen. Daarom vind ik dit zo belangrijk. Je hoort steeds meer dat jonge mensen last hebben van depressies en andere shit. Voor hen heeft deze actie iets te melden. Ik wil dat mensen beseffen dat er hoop is en dat ze niet constant hoeven te racen of goed te presteren om gelukkig te worden. Maar dat een leven zinvol leven juist momenten van diep geluk op zal leveren. Deze hoop is niet gebaseerd op wat je kunt of wat je hebt, maar op het feit dat je geliefd bent en genoeg liefde en hoop hebt om uit te delen.”

Beeld: Studio Brownie

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡