Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Efraïm (16) is te vondeling gelegd: “Door een preek besef ik nu dat ik er mag zijn”

8 juni 2021 · Leestijd 4 min

De 16-jarige Efraïm is geboren in China en werd als baby geadopteerd door Nederlandse ouders. Door zijn christelijke opvoeding was het geloof altijd daar, maar afgelopen coronajaar ontdekte Efraïm - onverwachts - wat dit persoonlijk voor hem betekent.

Hoe verliep jouw adoptie?

“In februari 2004 ben ik door mijn familie opgehaald uit China. Omdat ik een schisis (hazenlip, red.) heb, ben ik als baby te vondeling gelegd. De reden waarom is onbekend, maar ik denk dat dat mijn biologische ouders verwachtten dat ik ergens anders een betere toekomst zou hebben. Ik ben door de lokale bevolking gevonden en via de politie naar een kindertehuis gebracht. Vanuit daar ben ik na een aantal maanden geadopteerd door mijn ouders, zussen en broer. Ondanks dat zij niet mijn biologische familie zijn, hebben zij altijd als mijn echte familie gevoeld.”

Wat betekent het geloof voor jou?

“Ik ben christelijk opgevoed. Vrij snel nadat ik Nederland kwam, ben ik gedoopt. Mijn geloof is altijd belangrijk voor mij geweest. Ik geloof in een God die wonderen kan doen - zoals mijn adoptie - en een God die er altijd voor je is. Toch ben ik mij niet altijd even bewust geweest over wat het geloof voor mij persoonlijk betekent. Ik twijfelde bijvoorbeeld wel eens welke kerk het beste bij mij past. Een evangelische, protestantse of een hervormde? Ik ging wekelijks met mijn ouders naar de kerk, maar die kerk was meer voor volwassenen. Daardoor vond ik het lastig om op te letten. Afgelopen coronajaar veranderde dit.”

Wat is er veranderd?

“Via kennissen hoorde ik van de BEAM Kerkdienst. Ik werd uitgenodigd om een keer mee te kijken. Tijdens de dienst sprak Shelton Telesford over een Rubiks kubus. Hij vertelde dat elk vlak van de kubus uniek is. Dit vond ik heel mooi, want hierdoor realiseerde ik mij dat ik er mag zijn. Als kind vond ik mijn schisis erg vervelend, want het zorgde ervoor dat ik niet goed kon praten. Ik moest verschillende operaties ondergaan en ik liep jarenlang bij een logopediste. De preek maakte veel indruk op mij. Ondanks dat ik een schisis heb, ben ik niet meer of minder. Ook ik ben uniek.”

God werkt niet altijd op de voorgrond, maar hij is er altijd

“Die zondag ontdekte ik dat de BEAM Kerkdienst was waar ik naar zocht. De diensten gaven mij wijsheid in mijn zoektocht naar wat het geloof voor mij betekent. Ze helpen mij ook met geloofsvragen. Soms denk ik erover na of God wel echt bestaat. Dat is denk ik een vraag die iedereen heeft. Wanneer je een moeilijke tijd hebt, waar blijft God dan? Wanneer ik de BEAM Kerkdienst luister, gaan deze twijfels gelijk weg. Veel van mijn vragen worden daar beantwoord. Dan ben ik weer een stapje verder en besef ik dat God er altijd voor me is. Hij werkt niet altijd op de voorgrond, maar hij is er altijd. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn geloof het afgelopen jaar sterker is geworden.”

Wil je ooit terug naar de plek van je geboorte?

“Ik voel op dit moment geen behoefte om daarheen te gaan. Ik ben supergelukkig dat ik in Nederland woon. Wel ben ik een paar jaar geleden met mijn ouder, zus en broer naar China gegaan. Mijn zus en broer zijn ook geadopteerd uit China. We bezochten het kindertehuis waar mijn zus is opgegroeid. Ik vond het heftig om te zien hoe eenzaam de kinderen daar zijn. Het liefst zou ik ze allemaal meenemen voor een betere toekomst. Het was heel gek om te bedenken dat het met mij ook zo had kunnen gaan. Dit gaf me een verdrietig gevoel. Ik vind het bijzonder dat ik diegene ben – van al die kinderen - die lieve ouders heeft gekregen. Het is een wonder van God dat ik ben geadopteerd en in Nederland leef.”

Stephanie (17): “God gebruikte de scheiding van mijn ouders om dichtbij te komen”

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡