Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eerste stagedag, hoe overleef ik die? TIPS VAN EEN EXPERT

De eerste stagedag overleven doe je zo!

29 augustus 2016 · Leestijd 4 min

Als oud BEAM-stagiaire weet ik (Esther) er alles van. Met knikkende knieën bij de receptie wachten, drie dagen van tevoren bedenken wat je aan moet doen en alvast een gigantische lijst bedenken met leuke en spontane dingen die je eventueel zou kunnen zeggen. De eerste stagedag. Speciaal voor jullie een rijtje tips die misschien wel van pas kunnen komen om jouw eerste stagedag zo relaxed mogelijk te laten verlopen.

1. Alles valt mee

Mijn eerste stagedag begon goed. De trein had vertraging, ik raakte verdwaald en uiteindelijk in de receptie bleek er een gigantische rij te staan van nieuwe stagiaires. In totaal was ik een halfuur te laat. In mijn hoofd werd ik uitgefoeterd door mijn stagebegeleider en dacht ik dat ik direct de bons zou krijgen. Eenmaal op de redactie werd ik ontzettend vriendelijk begroet en kreeg ik een rondleiding door het gebouw. Over dat halfuurtje is tot op de dag van vandaag nog geen woord gezegd.

2. Leg je er maar vast bij neer dat je superdomme dingen gaat zeggen en fouten gaat maken

Ik was tijdens mijn eerste vergadering zo bang dat ik iets verkeerd zou zeggen, dat ik gewoon maar niets zei. Om vervolgens tijdens mijn eerste stagegesprek te horen dat ik wel een beetje stilletjes was. Goh, gek zeg. Om je dit te besparen wil ik tegen je zeggen dat je fouten gaat maken en gekke dingen gaat zeggen. Als je dit in je achterhoofd hebt, maakt het niet zoveel meer uit. Het is namelijk niet erg. Je collega’s zullen zo nu en dan ook de meest onzinnige dingen uitkramen (sorry collega’s) en maken bovendien ook fouten.

3. Wees eerlijk op je eerste stagedag

Tijdens mijn eerste stagedag had ik al een briljant idee (vond ik) in mijn hoofd. Alleen was ik bang dat ze het stom zouden vinden. Dus heb ik lekker drie maanden (!!!) gewacht met het pitchen van mijn idee. Super dom natuurlijk. Ik mocht uiteindelijk gewoon mijn eigen idee uitwerken. Maar je mag ook eerlijk zijn als je het ergens niet mee eens bent, jouw mening wordt ook gewaardeerd. En ja, dit zal soms een discussie opleveren. Maar dat hoort erbij. Verlies je de discussie? Nou en. Je hebt wel je stem laten horen!

4. Take it easy

Voor mijn stage ging ik tijdelijk in een andere stad wonen. Plotseling hartstikke dichtbij een paar vriendinnen en familieleden. Reden genoeg om mijn eerste stageweek helemaal vol te proppen! Domste wat ik ooit had kunnen doen. Je gaat van halve collegedagen en huiswerk maken in bed naar werkdagen van 9-5. Na mijn eerste stagedag viel ik na mijn avondeten keihard in slaap op de bank. Doe het dus een beetje rustig aan, vooral de eerste paar dagen. Zo kun je even aan het nieuwe ritme wennen. Anders stort je straks in het weekend compleet in, terwijl je maandagochtend gewoon weer fris en fruitig verwacht wordt…

5. Iedereen is stagiaire geweest

‘Ben je zenuwachtig?’ dit was de eerste vraag toen ik binnenkwam. Eigenlijk wilde ik keihard 'JAAAAAAA' schreeuwen. Ik knikte alleen heel stoer van niet. Ik voelde me toen ook echt heel stoer (not). Je hebt natuurlijk wel een reputatie hoog te houden en zenuwachtig zijn hoort daar absoluut niet bij! Vond ik. Om vervolgens de gehele eerste stagedag misschien drie woorden uit te kramen die hoogstwaarschijnlijk ook nog eens nergens op sloegen. Geef toe dat je zenuwachtig bent en vraag je nieuwe collega’s hoe hun eerste stagedag was. Ze komen gegarandeerd met een hoop horrorverhalen, maar ze zullen ook zeggen dat ze na die periode een hoop geleerd hebben en er misschien wel een baan aan hebben overgehouden… Komt echt goed dus ;)

Lees hier meer over stagesss.
 

Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡