Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een relatie met een niet-gelovige: “Doe het niet!”

29 december 2016 · Leestijd 6 min

Masha en David dachten maandenlang dat ze te verschillend waren voor een relatie. Ze waren goede vrienden en wilden dat vooral zo houden. Dat Masha christen is en David niet, maakt het niet makkelijk. Toch hebben ze al bijna een jaar een relatie. Hoe gaan zij om met die verschillen?

Wie zijn jullie?

David: “Ik ben David. Ik studeer aan de kunstacademie in Rotterdam en ben momenteel bezig met afstuderen. Daarnaast ben ik werkzaam als illustrator.” 

Masha: “Ik ben Masha. Ik heb communicatie gestudeerd in Ede. Ook ik ben bezig met afstuderen. Maar ik ben tijdens mijn studie al begonnen met werken bij een modelabel in Rotterdam, waarvoor ik de PR en communicatie regel.”

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

David: “Met een groep vrienden van de kunstacademie hadden wij een vaste prik op maandag om samen Game of Thrones te kijken. Een van hen vertelde over een vriendin die hij in Ede had leren kennen en die net naar Rotterdam verhuist was. Of wij het goed vonden dat zij een avondje mee kwam kijken? Ja, tuurlijk.”

Masha: “Maar wacht even. Mijn kant van het verhaal gaat nog even anders. Ik had die vriend uit Ede al niet meer gesproken sinds hij naar Rotterdam was verhuist. Toen ik net in Rotterdam woonde, ging ik met mijn moeder naar een foodtruckfestival waar ik hem weer tegen het lijf liep. Hij vroeg of ik een Game of Thrones-kijker was en of ik met zijn vrienden mee wilde kijken. Eerst vond ik dat nog wel spannend, omdat het allemaal vreemden waren. Toen ik daar aan kwam, deed David open en kreeg ik direct een knuffel, want dat is gebruikelijk in hun vriendengroep. Ik wilde direct weer naar huis, haha! Maar ik overleefde mijn eerste Game of Thrones-avond. Aan het einde van de avond gaf David me nog even een tour door het huis en eindigden we op het dakterras.”

David: “Het was een zomeravond. We hadden direct een goed gesprek. We spraken over eerdere relaties en waren het direct eens dat we geen romantisch contact wilden. Dat hebben we heel lang volgehouden. We waren gewoon goede vrienden.”    

Ik had in het begin niet eens door dat Masha christen is

Hoe komt het dat jullie maandenlang om elkaar heen hebben gedraaid?

Masha: “Omdat we op sommige vlakken niet bij elkaar passen. We zijn eigenlijk veel te verschillend. Hoe verliefder ik werd op David, hoe meer ik ging nadenken of ik wel verliefd wilde worden. Doordat ik eerder teleurgesteld ben in de liefde, wist ik heel duidelijk dat ik niet meer een relatie wilde aangaan voor een halfjaartje. We hadden natuurlijk ook gezegd dat we geen relatie wilden, dus dat konden we ook goed respecteren.”

David: “Precies, ik denk dat we uit respect voor elkaar niet te snel wilden gaan. Ergens waren we misschien ook bang om gekwetst te worden. Toen ik steeds verliefder op Masha begon te worden, heb ik dat niet direct verteld omdat ik onze vriendschap niet wilde verpesten.”

Speelde jullie verschillende geloofsovertuiging daarin ook een rol?

Masha: “Ja, zeker.”

David: “Ik had in het begin niet eens door dat Masha christen is. Met een vriend van me praatte ik wel eens over het geloof. Dat vond ik zelfs heel interessant. Maar ik ben niet gelovig opgevoed. Ik sta open voor het bestaan van een God, maar ik kies ervoor me niet aan een stroming te binden. Toen Masha vertelde dat ze christen is, dacht ik even dat onze relatie geen kans zou kunnen maken. Maar we hebben er veel over kunnen praten nog voordat we een relatie kregen. Dat vond ik erg fijn.”

Masha: “Juist omdat we toen nog geen relatie hadden, konden we er heel open over praten. Dat ging toen eigenlijk makkelijker dan nu. We zijn nu eenmaal over dat verschil heen gestapt. Dan is het ook wel makkelijk om het er niet over te hebben. Maar David respecteert mij en interesseert zich in mijn overtuigingen. De toekomst vind ik wel spannend. Onze beider ouders zijn gescheiden en dat betekent dat je statistisch gezien al een streepje achter hebt op de kans op een lang en gelukkig huwelijk. Nu geloof ik niet in kans en wel in hard werken voor je relatie. Maar juist in deze tijd van leegloop van kerken, vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om als ouders op één lijn te zitten in de religieuze opvoeding van je kinderen.”

Hoewel David dat respecteert, zal hij het misschien nooit begrijpen

Bespreken jullie dat vaak?

Masha: “Absoluut. Ik ben er soms wel eens bang voor dat onze relatie in de toekomst niet werkt. Wat nou als ik tegen onze kinderen zeg dat ze mee moeten naar de kerk, maar hun vader vindt dat ze in bed mogen blijven liggen? Maar ik geloof dat het kan. Ik weet dat het niet makkelijk zal zijn. Maar juist op moeilijke momenten kan ik mijn troost bij God vinden. Hoewel David dat respecteert, zal hij het misschien nooit begrijpen.”

David, wat vind jij ervan dat het geloof voor Masha zo belangrijk is in haar leven?

David: “Ik heb gemerkt dat ik daarin juist heel veel van Masha kan leren. Ik ben niet helemaal atheïstisch opgevoed, maar heb van mijn ouders wel een stukje spiritualiteit meegekregen. Ik vind het vooral heel interessant hoe Masha in het leven staat. Het saamhorigheidsgevoel in de kerk vind ik heel mooi. We waren vorige week voor het eerst samen in de kerk. Toen ik naar buiten liep, dacht ik: ‘ik zou dit zelf ook wel willen’. Ik wil me niet direct binden aan een geloofsovertuiging, maar ik vind het mooi dat de kerk een plek is waar mensen samen komen en iets goeds willen doen voor de wereld.”

Welke tips zouden jullie anderen willen geven die in een relatie zitten waarvan de een christen is en de ander niet, of daarover twijfelen?

Masha (lachend): “Doe het niet!

Nee, onze relatie is leuk en gaat goed. Maar het sleutelwoord is echt communicatie. Mijn tip is dus niet ‘doe het niet’, maar praat erover voordat je er samen voor gaat. Je moet een ander niet willen veranderen, dus accepteer elkaar keuzes.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡