Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jannica van Barneveld sprak in de BEAM Kerkdienst: “Kon God maar alle moeilijke dingen oplossen door in Zijn vingers te knippen”

14 januari 2021 · Leestijd 5 min

Wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen te stellen aan een spreker van de BEAM Kerkdienst? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Vandaag spreken we Jannica van Barneveld. Afgelopen zondag sprak ze in de BEAM Kerkdienst over waarom het belangrijk is om God te aanbidden.

Hannie: “Hoe kun je toch omhoogkijken als het leven zo tegenzit?”

“Door te lezen, zingen, spreken over wie God is en wat Hij heeft gedaan en de Bijbel op te zoeken in lastige tijden. Daardoor kijk je eigenlijk al naar boven en merk je dat God trouw is en herstel brengt.”

Ik zet de aanbiddingsmuziek keihard aan in de huiskamer

“Als ik God niet ervaar, kies ik ervoor om aanbiddingsmuziek aan te zetten. Ik zet dan bijvoorbeeld Kari Jobe keihard aan in de huiskamer. In een onzeker moment krijg ik daardoor opnieuw de kracht om te denken: God is bij mij en Hij zal me niet verlaten. Ik hoef niet onzeker te zijn, want God houdt van me.”

Ik heb Gods geluid nodig om uit die negativiteit te komen

“Vroeger koos ik er vaker voor om muziek te luisteren die me nog verder die negativiteit inzoog, maar ik merkte dat het voor mij juist belangrijk was om voor muziek te kiezen die de andere kant liet horen. Ik heb Gods geluid nodig om uit die negativiteit te komen.”

Esma: “Ik kijk al een tijdje omhoog, maar zie niks. Als bij God alles mogelijk is, waarom gebeuren al die negatieve dingen dan, waar is Hij?”

“We willen vaak van God dat Hij alles voor ons fixt of situaties verandert en we zijn dan boos of teleurgesteld als dat niet gebeurt. Het is logisch om te willen dat God alles oplost door met Zijn vingers te knippen. Het leven is namelijk oneerlijk. Toch zou het goed zijn om je niet alleen te richten op wat je wil dat Hij voor je verandert. Probeer erachter te komen wie God nou precies is. Hij geeft je wat je hart nodig heeft en helpt je om door een situatie heen te komen. Vertel Hem eerlijk wat je voelt. Hij wil er voor je zijn, je leren kennen en je troosten, zonder daarbij meteen het probleem weg te halen.”

“Zelf wil ik soms ook meteen een oplossing of een antwoord van God. In mijn preek vertelde ik daar bijvoorbeeld over: ik was ongeneeslijk ziek en vroeg God om een teken. Dat kreeg ik niet meteen, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat Hijzelf de oplossing was. Hij kan in de moeilijke momenten de troost of knuffel zijn die je nodig hebt.”

Daniëlla: “Wat is het belangrijkste dat u heeft geleerd tijdens de periode dat u ziek was?”

“Lijden en verdriet horen bij het leven! Het laat ons zien hoe hard we God nodig hebben. Voordat ik ziek werd, dacht ik dat ik zelf wat van mijn leven moest maken. Leef zo gezond en gelukkig mogelijk, dan komt het allemaal wel goed. Ik dacht dat lijden iets was dat anderen overkwam, totdat ik het zelf meemaakte. Ineens besefte ik: iedereen gaat ooit door een moeilijke tijd heen, maar die tijd kan je juist helpen ontdekken wie je bent en wie God is.”

Ik kijk naar wat God van me vindt

“Die moeilijke tijd heeft me sterker gemaakt, ook in mijn geloof. Ik geloof nu in Gods plan met mijn leven en weet dat ik bij Hem moet zijn als ik het moeilijk heb. Ik ben ook veel minder bezig met wat anderen van me denken. Ik kijk nu naar wat God van me vindt. Als ik die tijd niet had meegemaakt, stond ik niet waar ik nu sta. De moeilijke periodes in je leven gaan je uiteindelijk sterker maken.”

Rebecca: “Als je het heel moeilijk hebt, wat kan je dan doen om dat aan anderen te vertellen?”

“Vraag iemand die je vertrouwt of je met diegene mag praten. Dat kan een vriend of vriendin zijn, iemand in de kerk of je ouders. Wees eerlijk, want niemand vindt het gek dat je zoiets deelt. Sterker nog, ze herkennen misschien zelfs wel stukjes van je verhaal. Als er geen mensen in je omgeving zijn die je vertrouwt, zijn er hulplijnen die je kan bellen. Er is moed voor nodig om zo’n lijn te bellen, maar zodra je belt, merk je hoe fijn het is dat er iemand volledig voor je klaarstaat.”

Ilse: “Wat is een goede manier om jezelf te motiveren elke dag tijd te maken voor God en aanbidding?”

“Wat in ieder geval belangrijk is om te weten: niks moet! Verplicht jezelf niet door te denken dat je elke dag met God bezig moet zijn en dat je gefaald hebt als dat niet lukt. Het gaat om het verlangen om Hem te leren kennen en niet omdat het dus van jezelf moet. Vraag aan God of het verlangen naar Hem steeds groter en groter mag worden. Vul jezelf elke dag met de dingen die je meer naar God laten verlangen. Dat kan voor iedereen iets anders zijn. Misschien werkt het voor jou om je aan te melden voor een dagelijkse Bijbeltekst op je telefoon of om een leesplan te volgen op de Bijbelapp. Ikzelf vind het fijn om altijd aanbiddingsmuziek aan te zetten, daardoor ervaar ik God het meest.”

Marlou: “Heeft u wel eens twijfels gehad en hoe vond u uw weg naar God dan weer terug?”

“Ik heb zeker twijfels gehad, maar ik vind mijn weg naar God altijd terug door aanbidding. Dat komt omdat ik heel erg van muziek hou. Ik merk dan dat de twijfels langzaam van me afvallen. Dan weet ik: God bestaat en Hij is goed, punt. Ik heb niet alle antwoorden, maar dat is niet erg.”

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡