Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Drie puntjes? WAT BEDOEL JE?!

10 mei 2018 · Leestijd 2 min

We maken ruzie via WhatsApp en zeggen welterusten. We vragen of het eten al klaar is en vertellen onze diepste geheimen. We spreken misschien zelfs meer via onze vingers dan met onze mond. Dit doen we met afkortingen, emoticons, perfecte timing en ‘nietszeggende’ woorden. In deze rubriek helpt BEAM je de ongeschreven regels van WhatsApp te begrijpen.

De punt in een chatgesprek kan minder oprecht overkomen dan we denken. Ik merk dat vooral als ik het naar vrienden stuur. Maar waarom zorgt deze punt dan voor frustratie en de drie puntjes voor vragen?

Een berichtje zonder interpuncties wordt als neutraal beschouwd. Staat er een uitroepteken achter dan is iemand laaiend enthousiast! Met een punt afsluiten kan bij de ontvanger tot frustratie leiden. Celia Klin onderzocht hoe de interpunctie overkomt. Volgens haar missen we de sociale en emotionele informatie. We vangen niet iemands blik op en weten niet meteen wat er wordt bedoeld. Om een weg te vinden in ons WhatsAppgesprekken gebruiken we daarom de interpunctie, zodat we hopen dat de ontvanger ons begrijpt.

DRIE PUNTEN

wapp1

De drie puntjes van Maureen versterken de boodschap dat het niet zo goed gaat. Misschien zijn die puntjes ook wel een truc om een gesprek aan te knopen. Natuurlijk wil Piet weten wat er aan de hand is, dus hij vraagt beleefd wat er is. Een echte vorm van sympathie!

whatsapp2

Oké, Esther is er niet helemaal zeker van of ze het wil, laat het open voor Judith of ze is onwijs onduidelijk. Bij deze zin vind ik deze drie puntjes verschrikkelijk. Ik weet totaal niet waar ik aan toe ben of wat er mee bedoeld wordt.

EEN PUNT

wapp3

Rachel reageert kort en krachtig, maar lijkt hierdoor een beetje geïrriteerd alsof het al honderd keer gevraagd is.  Ze noemt ook nog eens zijn naam. Dus Rachel, beter zeg je tegen Koen waar het op staat!

wapp4

Marit laat er geen gras overgroeien en is al een beetje chagrijnig. Irene speelt daar mooi op in en sluit af met de punt. In dit geval geen goede zet, want Marit stuurt de knipoog.

Ik denk dat de punt meer losmaakt dan nodig is. Dus denk goed na voordat je die punt gebruikt…………………………….

Nog meer herkenbare, hilarische, irritante WhatsApp-momenten bekijken? Je vindt ze hier!

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡