Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dressember: Manon draagt de hele maand jurken tegen mensenhandel: “Ik blijf dit mijn hele leven doen”

24 december 2019 · Leestijd 4 min

Een jurkje voor het kerstdiner, misschien een jurkje voor Oud & Nieuw, dat is niet ongewoon. Maar de hele maand december elke dag een jurk aan? Manon (25) ging de uitdaging aan! “Veel mensen weten wel dat mensenhandel en slavernij nog steeds voorkomt, maar ze weten niet dat het op zo’n grote schaal gebeurt.”

“Op Instagram zag ik vorig jaar een actrice die elke dag van december een jurkje droeg. ‘Waarom doet ze dat?’ dacht ik. Ik ging op onderzoek en kwam erachter dat dit voor Dressember is.

Dressember is bedoeld om geld in te zamelen tegen mensenhandel. Veel mensen weten wel dat mensenhandel en slavernij nog steeds voorkomt, maar ze weten niet dat het op zo’n grote schaal gebeurt. Door elke dag van december een jurkje te dragen vraag ik hier aandacht voor en probeer ik geld op te halen."

Challenge uit Amerika

"Dressember komt oorspronkelijk uit Amerika. Een vrouw die in de mode werkte, ging jarengeleden de zelfgemaakte challenge aan om een maand lang elke dag een jurk te dragen. Zij kreeg veel media-aandacht en besloot er een goed doel aan te koppelen. Zo werd Dressember geboren. Het is nu het zevende jaar dat het georganiseerd wordt, en het eerste jaar dat ik eraan meedoe.

Ik ben erg enthousiast over deze actie. Op een makkelijke en leuke manier kan ik aandacht vragen voor een groot probleem en helpen aan een oplossing. Iedere deelnemer van Dressember schrijft zich in en krijgt dan een fundraising pagina. Deze site is heel transparant, mensen kunnen gelijk zien waar hun geld naartoe gaat."

Soms heb ik liever yogapants aan

"Een jurk dragen is niet altijd even comfortabel. Af en toe is het best koud om een jurk te dragen in december, dan zou ik liever yogapants aanhebben, haha. Ik heb het er wel voor over, het is nog niks vergeleken met mensen die in slavernij moeten leven."

31 jurkjes

"Veel mensen vinden dit wel een goede actie, maar hebben zelf nog veel weerstand tegen het idee om mee te doen. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: “Ik heb geen 31 jurkjes!” Nee, die heb ik ook niet. Maar met goed combineren en afwisselen kom je heel ver! Er zijn zelfs vrouwen die de hele maand maar 1 jurk dragen. Zij wassen deze jurk pas als ze een donatie binnenkrijgen. Dit gaat wel ver, maar hier heb ik wel veel respect voor!

Ik heb gekeken naar manier om nóg meer geld binnen te halen. Zo ben ik naar een tweedehandswinkel gegaan en legde ik hen het idee uit van Dressember. Zij waren erg enthousiast en gaven me vier gratis jurken mee! Het plan is dat ik deze jurken binnenkort ga veilen, zo wordt er nog meer geld opgehaald voor het goede doel."

'Ask me about my dress'

Ik plaats elke dag een foto op social media, om mensen bewust te maken van deze actie. Helaas valt het je waarschijnlijk niet per se op dat ik een jurk aanheb als je me in real life tegenkomt. Dat vind ik jammer, want ik wil deze actie wel graag bekendmaken aan zoveel mogelijk mensen. De organisatie Dressember verkoopt buttons die je op kunt spelden waarop staat ‘Ask me about my dress’, vraag me over mijn jurk. De buttons waren snel uitverkocht, maar ik heb nog een tweedehands kunnen bemachtigen. Die komt binnenkort binnen, ik hoop nog voor het nieuwe jaar!

Volgend jaar doe ik sowieso weer mee met deze actie, misschien blijf ik de rest van mijn leven wel meedoen. Zoveel moeite is het niet, en je kunt er erg veel mee bereiken!"

Bijdragen aan het goede doel deden ook Seth en Gerdine met hun bruiloft. Lees het hier!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡