Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dorpskerk IJsselmuiden | "Meer dan de helft is jonger dan 25 jaar!"

14 juni 2018 · Leestijd 4 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Christian (19) over de Hervormde Gemeente van IJsselmuiden en Grafhorst.

Info

Ontstaan:
 “Deze kerk bestaat al erg lang. In 2004 is er in de PKN een fusie geweest die ervoor zorgde dat een aantal leden naar een andere kerk vertrokken. Onze gemeente is actief op twee locaties. Puur kijkend naar de uiterlijke verschillen: Wijk 1 zingt op hele noten, wijk 2 zingt gezangen en psalmen uit de nieuwe berijming. Zo kan je als gemeentelid kiezen in welke wijk je actief wilt zijn.”

Doel: “Wat mij betreft is het doel van mijn gemeente bij elkaar komen en samen zoeken, geloven en vieren.”

Leden: Op mijn locatie zijn er ongeveer 1200 actieve leden.

Dienst: 
Wijk 1: 09.30 uur en per week wisselend 16.00 uur of 18.30 uur.
Wijk 2: 09.30 uur en per week wisselend 16.00 uur of 18.30 uur.

Adres: 
Wijk 1: Dorpsweg 53, 8271 BN IJsselmuiden
Wijk 2: Oosterholtseweg 11, 8271 PS IJsselmuiden (alleen locatie voor ochtenddienst.)

Hoe ben je in deze gemeente terecht gekomen?

“Ik ben opgegroeid in deze gemeente. Tienerclub, jongensclub, jeugdvereniging, catechisatie en belijdeniscatechisatie: allemaal gedaan. Sommige mensen gaan weleens naar een evangelische kerk in Zwolle, voor de afwisseling, maar ik zit hier goed. Dit is mijn kerk en ik wil zoveel mogelijk diensten meemaken.”

Hoe zien de diensten eruit?

“Onze dienst is qua opzet elke week hetzelfde: Er zijn afkondigingen (mededelingen), we zingen staand een lied, worden begroet en gezegend door de dominee (votum & groet), zingen een psalm of gezang, horen de tien geboden en zingen weer een lied. Na het gebed om goed in de Bijbel te kunnen lezen, is de schriftlezing en hebben we een moment voor de kinderen met een kinderlied, ook is dan de collecte. Onze dominee preekt strak dertig minuten, echt een talent. Na de preek zingen we, bidden we, zingen we het laatste lied staand en ontvangen we de zegen.

Dat zijn de vaste erediensten die we elke zondag twee keer mogen hebben. Daarnaast hebben we soms themadiensten voor jongeren en is dit nog maar een tipje van de ijsberg.”

Wat is er nog meer voor jongeren?

“We hebben ontzettend veel jongeren in onze gemeente. De helft van de actieve leden is 25 jaar of jonger! Sinds een tijdje hebben we een nieuw concept wat goed werkt: om de week organiseren we na de vroege middagdienst een meeting en nodigen we een gastspreker uit. Dit is voor jongeren tussen de 16 en de 25 jaar. Een jaar geleden bezochten soms maar 6 jongeren deze activiteiten, nu zijn het er regelmatig meer dan 35. Ook hebben we een jongerenkeet met de naam ’t Baken. Op zaterdagavond kunnen jongeren hier chillen, een biertje drinken, tafelvoetbal spelen en poolen. Ook zijn we met een groep jongeren op reis geweest naar Oekraïne en Israël, allemaal activiteiten die voor verbinding zorgen en er mede voor zorgen dat ik nooit meer weg wil bij deze kerk!”

Ben je gelukkig in jouw gemeente?

“Daar kan ik met mijn hele hart ‘ja’ op zeggen. Ik heb pas belijdeniscatechisatie gevolgd (met een grote groep van 22 mensen) en vorige week voor het eerst met mijn gemeente avondmaal gevierd. Dat was gaaf en het maakte echt indruk. Ik blijf in deze kerk en bezoek het liefst twee keer per zondag de dienst. Als God zo liefdevol is om twee keer een dienst te laten organiseren, wil ik daarbij zijn.”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡