Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Piet spreekt in de BEAM Kerkdienst over popmuziek: "Ik wil Gods lichtpuntjes laten zien"

3 december 2020 · Leestijd 4 min

Grote kans dat je Piet van Die kent als ‘Dominee Piet’ uit de YouTube-video’s die we met hem maken. Hij is – naar eigen zeggen – misschien wel de oudste gast in de BEAM Kerkdienst (65), maar daar merken wij niets van. Deze zondag zoekt hij samen met Joram naar God in popmuziek.

We kennen u van De Dominee-video’s. Hoe vindt u dat om te doen?

“Erg leuk! Toen Joram mij vroeg of ik samen video’s wilde opnemen, had ik er eerst aarzelingen bij. ‘Ben ik daar niet te oud voor? Past dit wel bij mij?’ Uiteindelijk wist Joram me over de streep te trekken. Ik vind dat wij een leuke chemie met elkaar hebben; hij presenteert het hartstikke goed! Voor het opnemen van zo’n video kan ik best even twijfelen of zenuwachtig zijn, maar het resultaat verrast me elke keer weer. Ik krijg er veel reacties op; niet alleen van jongelui uit mijn eigen kerk, maar ook daarbuiten. Of ik al beroemd word? Nou, dat valt mee hoor. Maar na elke aflevering heb ik toch weer wat extra volgers op Instagram!”

En deze zondag live op tv!

“Klopt! Het is gelukkig niet de eerste keer dat ik een tv-optreden doe. Bij Omroep Max heb ik eens verteld over de Johnny Cash-kerkdiensten die ik organiseer. Deze country legende was een heel gelovig man. Niet dat hij een heilige was; hij kende zeker zijn donkere kanten! Maar hij stond voor z’n geloof. Nu vind ik het wel weer spannend om op tv te komen hoor! Ik probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar het scheelt dat ik het samen met Joram kan doen. Dat voelt vertrouwd."

Wat kunnen we zondag van u verwachten?

“Joram en ik gaan in gesprek over popmuziek. We duiken bijvoorbeeld in een heftige clip van Billie Eilish. Zij laat zien dat we in een donkere tijd leven. Nu natuurlijk vanwege corona, maar de clip zoomt in op het klimaatprobleem. Iets waar veel jongeren zich zorgen om maken. Ik ga proberen daar wat lichtpuntjes tegenover te zetten. Dat past ook mooi in deze adventstijd: we leven toe naar het moment dat God naar de wereld kwam om licht te brengen. Ik wil de jongeren op dat licht in het duister wijzen. Hoe ik dat precies ga doen, weet ik nog niet. De komende dagen wil ik vanbinnen stil worden om ruimte te geven aan Gods geest.”

Welke boodschap horen christelijke jongeren te weinig?

“Phoe, wat een moeilijke vraag. Want er gebeurt al zoveel goeds! Ik ben heel blij dat zij de boodschap van het evangelie horen, ook door de BEAM Kerkdienst heen. Wat me nu toch te binnen schiet, is dat we best wat kunnen leren van het kloosterleven. Stilte, meditatie… Ik weet dat er al heel veel jongeren naar bijvoorbeeld Taizé gaan om daar de stilte op te zoeken: supermooi! Zelf krijg ik elke dag een mailtje over Ignatiaans bidden. Die manier van rust zoeken en God de ruimte geven, werkt goed voor mij. Dat geef ik graag door!”

Deze zondag spreekt Piet voor het eerst in de BEAM Kerkdienst. Wil je samen met hem zoeken naar Gods boodschap in popmuziek? Kijk dan aanstaande zondag om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 en Youtube.

Maak hier alvast kennis met Dominee Piet:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡