Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Piet: “Billie Eilish is klimaatdepressief, niet goddeloos”

3 maart 2020 · Leestijd 4 min

Wij maakten pas geleden een video waar een dominee reageert op een videoclip van de zangeres Billie Eilish. Content waar de wereld van de jongeren (Billie Eilish is een mega populaire artiest onder tieners) raakt aan hun christelijke geloof. We ontvingen veel positieve reacties, maar ook veel negatieve. Dominee Piet van Die licht graag nog een beetje toe waarom hij als dominee naar deze duistere clip kan en wil kijken.

Allereerst is het aan te raden om de video te bekijken waar dominee Piet en presentator Joram samen kijken naar de videoclip van ‘All The Good Girls Go To Hell’ van Billie Eilish. We laten hierin ook gedeeltes zien van de clip die jongere kijkers eng kunnen vinden. Houd daar rekening mee en kijk de video niet alleen als je er bang van wordt.  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

We kregen veel positieve reacties van jongeren die het vet vonden dat we deze twee werelden bij elkaar brachten. Toch waren er ook veel mensen die vonden dat we aan Billie Eilish geen aandacht zouden moeten schenken. Je kunt hieronder een aantal geanonimiseerde Facebook- en YouTube-reacties lezen om een idee te krijgen:

reacties_op_Billie_Eilish

Wat vindt een dominee van deze clip?

Dominee Piet van Die schrijft regelmatig columns op zijn eigen site. Hij schreef ook over zijn ervaring op de BEAM-redactie waar hij voor het eerst in zijn leven naar een clip van Billie Eilish keek. Piet: “Ik zag de clip van het liedje ‘All The Good Girls Go To Hell’. De clip en de tekst zetten me aanvankelijk op het verkeerde been. Mijn eerste gedachte was: Daar is weer zo’n donker nummer vol geflirt met de duivel. Maar toen ik de tekst goed op me in liet werken, zag ik ineens: de hel in de titel is de áárde! Het nummer gaat over het klimaat. En in het liedje wacht alle goede meisjes (en jongens) die hel.”

De wereld gaat naar de verdoemenis

“Een aardedonker nummer. Je hoort het in de tekst. Er staat geen strenge Petrus als portier meer voor de poort, want iedereen is uitgenodigd. Maar niet voor een feestje. De heuvels van Californië branden. Het water stijgt. De mensen zijn zichzelf aan het vergiftigen. Er valt niets meer te redden en dus is zelfs de duivel werkloos. De hemel is buiten beeld, omdat de wereld naar de verdoemenis gaat – met alle goede meisjes.”

Miljoenen jongeren herkennen zich in haar

“De beelden van de clip ondersteunen het. Je ziet de zangeres als engel uit de hemel vallen. Ze plonst in een smerige poel (olie?). Ze weet zich daar met moeite uit te worstelen vanwege haar van smurrie doorweekte vleugels. Maar vervolgens sleept ze haar natte zwarte vleugels als een zware last voort, terwijl achter haar de wereld in brand vliegt.

Achttien jaar is ze nog maar. Wereldberoemd, maar klimaat-depressief. En miljoenen jongeren herkennen zich in haar. Wat een niet te tillen last dragen ze al met zich mee.”

De vorm die Billie Eilish kiest om haar (klimaat)boodschap te vertellen stoot sommige christenen tegen de borst of maakt hen bang. De clip is ook niet niets, dus als je er bang voor bent: kijk het samen met een ouder of verzorger of kijk het niet, dat is ook helemaal niet erg of gek. In deze video probeerden Joram en dominee Piet verder te kijken dan de eerste indruk die ze kregen. Ze ontdekten dat het lied voor hen niet over God ging, maar over het klimaat. Wat vind jij van dit nummer en de bijbehorende clip? 

Een week later liet Joram dominee Piet voor het eerst in zijn leven christelijke memes zien! Klik hier voor de reactievideo.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡