Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DOE MEE: Stiltecursus met Jezus Christus

13 augustus 2017 · Leestijd 4 min

Je checkt gemiddeld zo’n 150 keer per dag je telefoon, leert in je vakantie voor de volgende toetsweek en probeert tussendoor ook nog een beetje geld te verdienen. Veel van jullie zeggen te weinig rust te hebben in het dagelijks leven. Jezus had ook een gigantisch druk leven, hoe pakte hij zijn rust?

Elke dag kwamen er mensen om naar Jezus te luisteren. Het moet ook wel een spektakel geweest zijn: Er liep een jongeman rond in Israël die revolutionaire dingen zei, wonderen deed en mensen aan de – spreekwoordelijke - lopende band genas. Tuurlijk wilde iedereen hem ontmoeten! Nu is het pittig waarschijnlijk dat jouw leven minder spektakel bevat dan dat van Jezus. Toch wordt van jou ook elke dag van alles verwacht. HOE DOET JEZUS DAT?

1. Stilte voor een belangrijke missie

Mattheüs 4: 1 – 2: “Daarna werd Jezus door de Geest meegevoerd naar de woestijn om door de duivel op de proef gesteld te worden. Nadat hij veertig dagen en veertig nachten had gevast, had hij grote honger.”

Jezus pakt rust nadat hij is gedoopt en voordat hij aan zijn missie op aarde begint. Hij kan de duivel na die veertig dagen in de woestijn weerstaan, ondanks dat hij door het vasten helemaal verzwakt moet zijn geweest. Hij kende de Bijbel en daardoor was hij de duivel te slim af. De Bijbel lezen en bestuderen, zal hij hebben gedaan in momenten van rust en stilte.

2. Stilte voor een belangrijke keuze

Lukas 6: 12 – 13: “Op een van die dagen trok Jezus zich terug op de berg om te bidden. De hele nacht bleef hij tot God bidden. Toen de dag aanbrak riep hij de leerlingen bij zich en koos twaalf van hen uit, die hij apostelen noemde.”

Het is geen toeval dat Jezus de nacht voor deze belangrijke keuze doorbrengt met God. Hij wil Gods plan op aarde uitvoeren, dus hij moet ook weten welke keuzes hij daarvoor moet maken. Hij komt hierachter door zich af te zonderen en tijd met zijn Vader door te brengen. Wat doe jij voordat je belangrijke keuzes maakt?    

3. Stilte tijdens een rouwproces

Mattheüs 14: 10 – 13: “Herodes gaf opdracht Johannes in de gevangenis te onthoofden. Het hoofd werd op een schaal binnengebracht en aan het meisje gegeven, en zij bracht het naar haar moeder. Zijn leerlingen kwamen het lijk halen, begroeven het en gingen daarna naar Jezus om het hem te vertellen. Toen Jezus hiervan hoorde, week hij per boot uit naar een afgelegen plaats zodat hij alleen kon zijn.”

Johannes de doper was de neef van Jezus. Plotseling kreeg Jezus het verschrikkelijke nieuws dat Johannes op brute wijze was onthoofd in de gevangenis. Ook hier zoekt Jezus een afgelegen plek op om stil te zijn, God te ontmoeten en te rouwen.

4. Stilte als je populair bent

Mattheüs 14: 23: “Toen hij hen weggestuurd had, ging hij de berg op om er in afzondering te bidden. De nacht viel, en hij was daar helemaal alleen.”

Jezus had hier net 5000 man (vrouwen en kinderen niet meegeteld) eten gegeven en zijn populariteit was hiermee vast enorm gestegen. Toch nam Jezus de tijd om God te zoeken, ondanks dat alle mensen daar nog uren met hem hadden willen praten. Durf jij wel eens 'nee' te zeggen tegen vrienden? Of ben jij - net als heel veel anderen - te bang om iets te missen?

5. Stilte in een druk leven

Lukas 5: 15: “Maar het nieuws over Jezus verspreidde zich juist verder, en grote mensenmassa’s verzamelden zich om naar hem te luisteren en zich van hun ziekten te laten genezen. Hijzelf trok zich geregeld terug op eenzame plaatsen om er te bidden.”

Jezus had een drukker leven dan jij en ik bij elkaar. Niet ondanks, maar juist daarom heeft hij ‘rust’ een prioriteit gemaakt. We zien overal in de Bijbel dat hij eerst een rustige, afgelegen plek opzoekt voor hij gaat bidden. Dit had hij blijkbaar nodig omdat hij anders constant gestoord en afgeleid werd. Heb jij al zo'n plek? Heb je daar behoefte aan? 

Nieuwe BEAM Kerkdienst met Catharinus: 'Als je stil bent, worden je draken wakker'

Lees ook over:

Nieuwe BEAM Kerkdienst met Catharinus: 'Als je stil bent, worden je draken wakker'

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡