Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DOCU: Een inkijkje in de reformatorische wereld. "Veel mensen denken dat we niets mogen."

4 juli 2019 · Leestijd 3 min

De documentaire 'Na de zomer' brengt het leven van een aantal reformatorische jongeren die in de examenklas van de middelbare school zitten, in beeld. Over niet al te lange tijd gaan ze studeren en verlaten ze hun ‘veilige’ nest. Hoe zal dat zijn?

Eén van de jongeren die gevolgd werd is Cris. Inmiddels is hij 20 jaar en student theologie. Toen de docu gedraaid werd zat hij in het examenjaar van de Reformatorische middelbare school Guido de Brès in Rotterdam. Wij belden hem even op.

Waarom heb je meegewerkt aan de ‘Na de zomer’?

“Het leek mij een mooie gelegenheid om een inkijkje te geven in de reformatorische wereld. Toen ik gevraagd werd dacht ik: waarom niet?”

Welke vooroordelen kom je tegen over de reformatorische wereld?

“Dat we ‘streng’ zouden zijn, veel regels hebben en niks mogen. Ik denk dat mensen ons geloof al gauw saai vinden. Maar het is allesbehalve saai. Het gaat namelijk om de relatie die je hebt met God. Niet om de regels. En dat is iets heel moois.”

De docu gaat over jongeren die hun ‘veilige nest’ verlaten en de wereld ingaan om te studeren. Maar jij dook eigenlijk zo een volgend veilig nest in door theologie te gaan studeren. Zie jij dat ook zo?

“De theologische universiteit bestaat uit een kleine gemeenschap waarin je snel opgenomen wordt. Hoewel het publiek hier wel wat breder is dan op mijn vorige school, is dit nog steeds redelijk ‘veilig’, ja. Ik vind het ergens wel jammer, maar vooral heel opbouwend om met haast alleen maar ‘gelijkgestemden’ op te kunnen trekken.”

Waarom heb je voor theologie gekozen?

“Ik geloof dat God me hiervoor geroepen heeft. Ik had eigenlijk al besloten om industrieel ontwerpen te gaan doen, maar tijdens een lezing begon ik te twijfelen. Die lezing ging over Petrus die zijn netten aan de andere kant van de boot moest uitwerpen. Ik ging bidden over mijn keuze en vroeg God me te bevestigen of iets anders te laten zien. Uiteindelijk kwam ik bij theologie uit. Na een meeloopdag kreeg ik hier veel zin in. Het is een studie waar ik ook echt de waarde van inzie, meer nog dan van een technische studie. Ik kan hierdoor veel met God bezig zijn en mensen verder helpen.”

Waarom moeten we kijken?

“Ik denk dat het je beeld van de christelijke wereld kan verrijken. Christenen zijn heel divers en ik hoop dat je in de documentaire ziet dat ons geloof iets positiefs is.”

De documentaire ‘Na de zomer’ legt persoonlijke gebeden van de jongeren vast en geeft gedachten weer die ze hebben wanneer ze aan hun nieuwe avontuur denken. Waar zien ze naar uit? Waar zien ze tegen op? Een intiem kijkje in het leven van deze bijna-studenten.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡