Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit weet bijna niemand over de reus Goliat

11 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Dat Goliat lang was, is geen nieuws. Maar hoe lang? En waarom was hij niet opgewassen tegen de kleine David? Deze weetjes wist jij (waarschijnlijk) nog niet over Goliat!

We kennen Goliat als de lange krachtpatser uit Gat die het opneemt tegen een herdersjongen uit Israël. In 1 Samuel 17 wordt de reus omschreven. Daar staat dat hij ‘ruim zes el lang’ was. Een el is 45 centimeter. Dat betekent dat Goliat dus ongeveer DRIE meter was! In zijn bevolkingsgroep, de Refaïeten, was hij echter geen uitzondering. Het volk stond bekend om hun lichaamsgrootte. Kijk bijvoorbeeld eens naar de koning van Og (Jozua 3:11): hij sliep in een bed van 4,5x2 meter! Geen wonder dat het volk van Israël bang werd van deze groep mensen.

Had Goliat een hersentumor?

Verschillende wetenschappers zijn ervan overtuigd dat Goliat – en vele andere reuzen – de groeistoornis ‘acromegalie’ heeft gehad. Hierbij worden door een tumor in de hersenen te veel groeihormonen geproduceerd die zorgen voor extreme groei. De tumor zorgt er ook vaak voor dat het gezichtsvermogen beperkt wordt en mensen dubbel gaan zien. Dat zou betekenen dat Goliat extra moeite had met de aanvalstechniek van David: een razendsnelle slinger met kleine steentjes.

De wapenuitrusting van Goliat

Niet alleen zijn lengte maakte indruk, maar ook de wapenuitrusting van Goliat was impressive. De Filistijnen waren modern: zij werkten al met ijzer, terwijl het volk van Israël zich nog in het ‘kopertijdperk’ bevond. Het handvat van Goliats speer, was ‘zo dik als de boom van een weefgetouw’. Daar kunnen wij onze vingers dus niet omheen vouwen. De punt van de speer bestond uit 600 sjekels ijzer, ongeveer 6,5 kilogram. Daarnaast droeg de reus een pantser (een soort maliënkolder) dat gemaakt was van 5000 sjekels koper. Da’s ongeveer 55 kilogram dat op je schouders duwt!

Hoe kon David winnen?

En tóch kreeg de kleine herdersjongen David het voor elkaar om deze indrukwekkende reus te verslaan. Want: ‘Jij daagt me uit met je zwaard en je lans en je kromzwaard,’ antwoordde David, ‘maar ik daag jou uit in de naam van de HEER van de hemelse machten, de God van de gelederen van Israël, die jij hebt beschimpt.’ (1 Samuel 17:45) Ook al was David klein, hij was ervan overtuigd dat hij met God sterk was! 

Bron: bijbel.eo.nl

Check ook dit interessante achtergrondartikel over de Bijbelboeken 1 en 2 Samuel!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡