Dit MOET je weten over het vrouwenlichaam
Zo, dat artikel over het mannenlichaam was nogal wat he? Van baarden en balzakken gaan we nu door naar borsten en bloed. Hoe goed ken jij de vrouw, haar menstruatiecyclus en de functie van die (mooie) rondingen op haar lichaam? Goed opletten, BEAM geeft biologieles. Ready?
De puberteit
Aaah, de puberteit! Niemand ontkomt eraan en we moeten er allemaal doorheen. De dames daarentegen hebben al eerder met de puberteit te maken dan de heren, namelijk ergens tussen hun 10e en 15e jaar. Daarna doen ze ongeveer 4 jaar over hun groeispurt in de puberteit, zo’n 2 jaar sneller dan de heren! #girlpower
De puberteit begint als de hypothalamus-hypofyse-ovarium-as begint te werken. De wat?! Behalve dat het een leuk galgje-woord is, zorgt het ervoor dat er hormonen (met nog moeilijkere namen) ontwikkeld worden in de hersenen die de eierstokken stimuleren om oestrogeen (vrouwelijk hormoon) te produceren.
Rondingen, rondingen en nog meer rondingen
Een van de kenmerken van de puberteit bij meiden is natuurlijk de groei van twee kwarktassen (a.k.a. borsten) aan de voorkant. Dit begint over het algemeen tussen het 8e en 12e levensjaar. Hoe groot de borsten worden hangt af van de hoeveelheid vetweefsel. Over het algemeen is de ene borst groter dan de andere.
Het hele lichaam neemt ook andere vormen aan tijdens de puberteit. Heupen, billen en bovenbenen worden wat breder en ronder van vorm. Ook het geslachtsorgaan verandert. De binnenste schaamlippen worden groter en de clitoris gevoeliger. Ook de baarmoeder groeit. Op hun 15e / 16e zijn meiden over het algemeen lichamelijk volwassen!
De Menstru-wattes?
HO WACHT!! Niet door scrollen, wegklikken of wegvluchten! De menstruatiecyclus zaait nogal wat paniek, omdat het zo ingewikkeld lijkt. Eigenlijk valt het best mee. We leggen het even in een notendop voor je uit:
De eerste menstruatie kan heel spannend zijn. Het verschilt ook ONTZETTEND tussen meiden wanneer deze ongeveer begint. Over het algemeen is dit tussen de 11 en 16 jaar. De eerste menstruatie gaat (bijna) nooit gepaard met enorm veel bloedverlies.
Menstrueren is onderdeel van de menstruatiecyclus. In elke cyclus zorgen hormonen ervoor dat de geslachtsorganen gereed zijn voor zwangerschap. De menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Deze dagen kan je in vier fasen verdelen, al zal de lengte van de fasen bij ieder meisje anders zijn:
- De dagen dat de menstruatie gaande is. Dit duurt gemiddeld 4 of 5 dagen.
- De binnenwand van de baarmoeder wordt dikker. Ondertussen is de eicel, die tijdens seks bevrucht kan worden, aan het rijpen aan de eierstok.
- De eiersprong vindt plaats en dat zorgt ervoor dat de eicel via de eileider naar de baarmoeder gaat. De baarmoederwand wordt intussen nog dikker. De eicel leeft dan nog 24 tot 28 uur en op dat moment is de vruchtbaarheid het grootst.
- Als het eitje niet bevrucht is door de zaadcel (van de man), wordt het afgestoten. Het dikke weefsel dat aan de baarmoederwand is gaan groeien stoot zich ook af en dan begint de menstruatie, en dus de hele cyclus, weer opnieuw.
Pfoe, dat was me het biologielesje wel!
De puberteit staat om nog een ding bekend: onzekerheid. Veel meiden zijn ontzettend onzeker over hun veranderende lichaam. Het kan ook heel naar zijn om ineens zo’n groei door te moeten maken. Onthoud alsjeblieft dat de puberteit bij IEDER MEISJE anders is. Vergelijk je niet met een ander, want zij heeft ergens anders moeite mee waar jij geen problemen mee hebt gehad. Alle meiden hebben het doorgemaakt, of moeten het doormaken. Houd moed, want God heeft er een hele goede bedoeling mee gehad (ja, echt!). Je bent prachtig zoals je bent <3
Geschreven door
Nienke