Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit moet je weten over examen Biologie (vmbo) en Nederlands (havo)!

16 mei 2018 Leestijd 3 min

De examens zijn gaande! Vandaag staat Biologie voor vmbo en Nederlands voor havo op het examenprogramma. En wat is er fijner om op het laatste moment nog een paar tips te krijgen? Precies, dat dachten onze vrienden van NOS Kort ook. Daarom maakten zij de examenspreekuren: de dag voor je examens nog even vragen stellen aan een professionele docent.

Tips examen Biologie (vmbo)

1. Zorg dat je alle onderdelen kent: zoals het oog, oor, penis, vagina, etc. Je kunt hier veel punten mee verdienen.

2. Neem een grijs, rood en blauw potlood mee om grafieken te maken. De verschillen zijn zo beter te zien en je legenda is zo veel duidelijker.

3. Verwar stuifmeelkorrels niet met zaden. Zaden zijn bijvoorbeeld veel te zwaar voor insecten.

4. Verwar prikkels niet met impulsen en responsen. 

5. De bevruchting vindt plaats in de eileider. Niet in de baarmoeder. Na de IVF wordt het embryo wel in de baarmoeder gezet, niet in de vagina. 

Docent Jarno heeft ook een eigen youtube-kanaal. Daar staan nog veel meer tips voor het examen bio. Zijn kanaal check je hier

Tips examen Nederlands (havo)

1. Houd tijdens het intensief lezen van de teksten een marker in je hand, zodat je kernzinnen en signaalwoorden direct kunt aanstrepen. Dit kan je een hoop tijd opleveren als je bijvoorbeeld op zoek moet gaan naar het standpunt van de schrijver.

2. Herhaal bij open vragen eerst de vraag voordat je antwoord geeft. Dit geeft je antwoord veel meer structuur en richting. Als je de vraag herhaalt in je antwoord, telt dit niet mee voor het maximum woordenaantal.

3. Over maximum woordenaantal gesproken: overschrijd het maximumaantal woorden niet! Je docent mag je antwoord namelijk niet verder beoordelen dan tot en met het toegestane aantal woorden.

4. Let bij citeervragen goed op wat je precies moet citeren: een of meerdere zinnen, een zinsgedeelte, een woord of een woordgroep? Vermeld hierbij ook altijd de regelnummers.

5. Heb je tijd over? Lees je antwoorden kritisch door en verbeter de eventuele taalfouten. Let vooral op het gebruik van hoofdletters en op de spelling van voor jou onbekende woorden en/of namen.

Check hier nog even wanneer de examenspreekuren van NOS Kort zijn. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕