Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit moet je nooit zeggen wanneer iemand rouwt

11 februari 2022 · Leestijd 3 min

Omgaan met iemand die een dierbare is verloren, is niet altijd even makkelijk. De dood is sowieso niet altijd een aantrekkelijk onderwerp, toch is het goed om erover te praten, geeft Sire aan. Zij maakten een indrukwekkende animatie om aan te tonen waarom dit zo belangrijk is.

Bekijk de mooie animatie hier

Gezelliger onderwerp

Veel mensen vermijden het onderwerp 'de dood', toch blijkt dat mensen na afloop van deze gesprekken meer rust voelen en vaak blij zijn dat ze dit hebben besproken. 

Burn-out

1 op de 10 mensen krijgt na het verlies van een dierbare een burn-out. Ken je iemand die dit heeft meegemaakt? Houd diegene dan in de gaten en vraag hoe het gaat. 

Miskraam

Een miskraam kun je hetzelfde zien als het verlies van een dierbare, omdat het ook zo voelt voor degene die het overkomt. Praat hier dus niet te snel overheen.

Verder met je leven 

Het heeft weinig zin om tegen rouwende mensen te zeggen dat ze door moeten met hun leven. Een oplossing is vaak niet waar rouwenden naar zoeken, maar juist naar begrip.

'Hij was al zo oud'

Ook relativeren werkt voor veel rouwenden averechts. Ook wanneer iemand oud is, hoeft dat niet perse minder erg te voelen. Verlies is op iedere leeftijd verdrietig.

Niet alleen appen

Het helpt om iemand een appje te sturen wanneer die persoon iemand verliest. Toch hebben veel mensen juist behoefte aan real-life contact op zo'n moment. Probeer dus gewoon een keer spontaan langs te gaan, zonder dat zij daarover hoeven na te denken.

'Het leven gaat door'

Rouwen betekent niet dat mensen iemand vergeten, ze leren leven met het verlies van die persoon. Ook al kan dat moeilijk zijn: jij kan niet voor die persoon bepalen hoe lang dat proces duurt. Misschien duurt het wel jaren, of misschien komt de rouw juist jaren later. Probeer er ook dan voor die persoon te zijn. 

'Gelukkig was het geen familie'

De band die iemand met een persoon heeft, hoeft niet alleen biologisch te zijn. De term 'gelukkig' is volgens Sire dan ook een beetje gevaarlijk als het over de dood gaat. Kat, kennis of moeder: het kan voor iedereen even erg voelen. 

Bekijk voor een mooie, uitgebreide uitleg met nog meer dooddoeners de website van Sire

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡