Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom sommige christenen niet in een hel geloven

22 november 2017 · Leestijd 2 min

‘Bestaat de hemel echt?’, ‘Ga ik naar de hemel?’, ‘Hoe weet ik of ik niet naar de hel ga?’ Dit zijn vragen waar best veel christenen een antwoord op zoeken. Er zijn ook christenen die twijfelen of de hel überhaupt wel bestaat. Wij zochten uit waar die twijfel vandaan komt.

God behoudt alle mensen

Misschien zag je deze al wel aankomen. Als we het hebben over twijfelen over het bestaan van de hel, dan hebben we het ook al snel over het bekende boek ‘Love wins’ van theoloog Rob Bell. Lang verhaal kort: Hij beweert met dit boek dat Gods liefde onvoorwaardelijk is en ervoor zal zorgen dat alle mensen worden behouden.

Dit boek heeft voor veel verontwaardigde reacties gezorgd onder christenen, maar er zijn ook christenen die het helemaal met Rob Bell eens zijn. Ze kunnen zich niet voorstellen dat zo’n vorm van eeuwige pijn en kwelling samen gaat met een God die puur liefde is. Hij zou dat nooit kunnen verdragen.

De hel wordt verwoest in de eindtijd

Jezus spreekt in de evangeliën vaker over de hel dan over de hemel. Ook het boek Openbaring geeft ons informatie over de hel. Het boek Openbaring behoort tot een bepaald literatuurgenre, de apocalyptiek. Dit genre omvat alles wat in de tijd van het Nieuwe Testament verschenen is aan reflecties op het einde van de wereld. Hiermee wordt bedoeld dat dit boek volstaat met beeldspraak, metaforen en symbolen.

Een voorbeeld van zo’n metafoor staat in Openbaring 20:14: ‘’Toen werden de dood en het dodenrijk in de vuurpoel gegooid.’’ Het is de vraag of dit letterlijk bedoeld wordt, of dat het ergens symbool voor staat. Sommige christen denken - door onder andere dit Bijbelvers – dat in de eindtijd een eind komt aan de dood, de duivel en… de hel!

Goed. Of jij nou wel of niet in hel en/of hemel gelooft: het blijft een fascinerend onderwerp. Vanavond (woensdag) om 19:00 is dominee Baardmans te gast in BEAM LIVE om AL JOUW VRAGEN over de hemel (en hel) te beantwoorden. Ga jij kijken? Abonneer dan op ons YouTube-account!

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡