Dit is waarom jij vroeger geen Harry Potter en Pokémon mocht kijken
Harry Potter, Pokémon, Shin-Chan, Heksje Lilly, Winx Club, Lego Ninjago, Avatar. Deze programma’s hebben een ding met elkaar gemeen: waarschijnlijk mocht jij ze toen je jong was niet kijken van je ouders. Maar waarom eigenlijk niet? Waar waren onze ouders zo bang voor?
Theoloog Almatine Leene legt uit dat veel christenen niet houden van te veel gevloek en geweld. “Ouders willen hun kind graag hier nog even tegen beschermen en hen leren dat zulk taalgebruik niet gewenst is.”
Magie
Programma’s die vaak verboden worden, zijn programma’s met magie, toverkrachten en geesten. Almatine legt uit waarom: “Het hangt vooral van de film af. Harry Potter is meer van deze tijd, dus dan zijn mensen wat argwanender dan bij een wat onschuldiger sprookje als Sneeuwwitje. Het gaat hierbij vooral om het gevoel dat zo’n film opwekt. Het is goed om het hier met elkaar over te hebben.”
Goed en kwaad
Verder gaat het in veel kinderprogramma’s over de strijd tussen goed en kwaad. “Ouders maken hierin hun eigen keuzes of ze hun kinderen hiernaar laten kijken. Veel christenen vinden dat je niet te veel aandacht moet geven aan het kwaad, omdat Jezus dit overwonnen heeft. Ze willen de duistere kant niet te veel ruimte geven in hun leven. Maar het echte verhaal is dat duisternis wel nog steeds bestaat op aarde. We zien het niet, maar er is elke dag nog een strijd gaande tussen goed en kwaad.”
Almatine benadrukt dat het belangrijk is om niet meteen achter alles de duivel te zien: “We moeten de duisternis niet te veel aandacht geven, maar we hoeven ook niet te denken dat hij zit achter alles wat maar een beetje duister is. God is namelijk overal; ook in de duisternis.”
Geen zorgen!
Volgens opvoeddeskundige Tamar de Vos- van der Hoeven hoef je niet bang te zijn dat jouw ontwikkeling erg is beïnvloed doordat je bepaalde programma’s niet mocht kijken. “Een kind kan het idee krijgen dat deze niet mee kan praten met vriendjes en vriendinnetjes die het programma wel mogen kijken, maar verder heeft het amper invloed.” Pfoe, een childhood trauma minder dus.
Voor je ouders:
Tamar heeft nog een advies voor ouders. “Praat met je kind over het programma dat ze willen zien. Vraag waarom ze het zo graag kijken en vraag wat ze verwachten wat er in het programma gebeurt. Verbied het niet klakkeloos, maar leg uit waarom het programma niet past bij de normen en waarden van je geloof.”
Lees ook over:
Meest schaamtevolle momenten van jullie ouders!
Geschreven door
Esther