Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom BEAM samen met jou in actie komt voor eenzame ouderen!

1 oktober 2020 · Leestijd 4 min

In Nederland ervaren meer dan 500.000 ouderen ernstige eenzaamheid. Door de nieuwe coronamaatregelen dreigen ze (opnieuw) in een sociaal isolement te komen. Samen met het Nationaal Ouderenfonds én jou komt BEAM deze week in actie om deze groep een steuntje in de rug te geven: we gaan zoveel mogelijk kaartjes voor deze ouderen verzamelen!

IK DOE MEE

Waarom deze actie? 

Door de nieuwe coronamaatregelen (sinds maandag 28 september) worden veel ouderen opnieuw in een sociaal isolement teruggeworpen: veel sociale activiteiten gaan niet meer doen en ze ontvangen nog maar weinig bezoek. Volgens het Nationaal Ouderenfonds zijn ruim 500.000 ouderen zelfs ernstig eenzaam. 

Wat hebben ouderen aan deze kaartenactie? 

Helaas kunnen we (door corona) niet massaal langs zorgcentra om deze ouderen met een fysiek bezoekje te verblijden. Toch kan een kaartje voor deze groep al een lichtpuntje zijn. Volgens het Nationaal Ouderenfonds laat een kaartje aan de ouderen zien hoe betrokken de samenleving met ze is. De kaartjes worden uitgedeeld aan degenen die er het meest behoefte aan hebben, gebruikt bij activiteiten en als vrolijke versiering van de woonzorgcentra.

Wat moet ik op een kaartje schrijven? 

Eigenlijk is alles wat je schrijft al goed, maar het Nationaal Ouderenfonds gaf ons wel wat tips. Deze groep ouderen heeft namelijk vooral behoefte aan positieve alledaagse berichten, leuke foto’s, luchtige anekdotes over wat je hebt meegemaakt en/of grappige verhaaltjes over huisdieren. Hoe kleurrijker en vrolijker het kaartje is, hoe beter het ontvangen wordt. Lees hier meer!

Hoe weet ik dat mijn kaartje goed terechtkomt? 

Het Nationaal Ouderenfonds heeft contacten met verschillende woonzorgcentra in Nederland. Zij zorgen ervoor dat alle kaartjes goed terechtkomen en op een juiste manier worden gebruikt. De kaartjes worden in fases aan de ouderen uitgedeeld (ze krijgen dus niet in één keer honderd kaartjes en daarna niets meer).

Hoeveel kaartjes mag ik sturen? 

We willen deze week minimaal 3.000 kaartjes verzamelen, bestemd voor zo’n 60 woonzorgcentra door heel Nederland. Met deze 3.000 kaartjes kunnen de centra ongeveer een maand vooruit, dus hoe meer kaartjes we samen kunnen afleveren, hoe beter!

Wat als ik geen kaarten/postzegels heb? 

Ja, ze zijn er nog: winkels. Haha, even zonder dollen: handgeschreven of getypt, alles is welkom. Er zijn genoeg websites waar je je kaartje kan laten uitprinten en opsturen. Om je op weg te helpen, hebben we alvast twee kaartjes voor je gemaakt! Mocht je geen postzegel in huis hebben kan je bij PostNL een postzegelcode kopen en op je kaart schrijven :)

Wat als ik geen geld heb en toch mee wil doen? 

Ja, ze zijn er nog: winkels. Haha, even zonder dollen: handgeschreven of getypt, alles is welkom. Er zijn genoeg websites waar je je kaartje kan uitzoeken en opsturen. Mocht je in de buurt geen brievenbus kunnen vinden of je loon nog niet binnen hebben: we hebben hier de oplossing voor je om alsnog (gratis!) een kaartje te kunnen sturen!

Is er een kans dat ik corona overbreng via papier? 

RIVM zegt dat de kans dat je besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak - dus ook kaarten - ‘heel klein’ is. Was vaak je handen, luidt hun devies, en maak een mogelijk besmet oppervlak schoon. Voor de zekerheid bewaren we de kaartjes minstens 24 uur bij de EO (volgens onderzoek de maximale tijd dat corona kan overleven op papier), voordat we ze naar de ouderen brengen.

Waarom de naam ‘CODE GRIJS’? 

In de eerste maanden van de coronacrisis kwamen we samen met jullie in actie voor mensen in de prostitutie die plots geen onderdak en maaltijden meer hadden. Samen haalden we ruim €40.000(!) voor deze kwetsbare groep op. Onze actie heette toen CODE ROOD en aangezien het zo’n succes was, besloten we om deze naam iets aan te passen om samen met jou er te zijn voor eenzame ouderen: CODE GRIJS.

Wat kan ik nog meer doen voor eenzame ouderen? 

Via het Nationaal Ouderenfonds kan je je ook aanmelden om als vrijwilliger met ouderen te bellen, ze bij uitjes te begeleiden of wegwijs te maken met de digitale wereld. Daarnaast kan je natuurlijk altijd in je buurt een woonzorgcentra contacten of je een helpende hand kan bieden. Ook zijn er door het hele land verschillende maatjesprojecten! Lees hier alle tips. 

IK DOE MEE

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡