Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom BEAM samen met jou in actie komt voor mensen in de prostitutie

21 april 2020 · Leestijd 6 min

Honderden vrouwen en mannen die werkzaam zijn in de prostitutie staan door de coronacrisis zonder enige inkomsten op straat. Ze kunnen geen kant op. Geïnspireerd door de woorden van Jezus (Mattheüs 25:35-36) komt BEAM - samen met EO Metterdaad en Leger des Heils - in actie van 20 tot en met 24 april. Bij elke 150 euro helpen we één man of vrouw in Nederland uit de brand en voorzien we hem of haar van eerste levensbehoeften zoals maaltijden en onderdak. Doe mee en doneer nu via een tikkie!

Het is code rood voor mensen die werkzaam zijn in de prostitutie. BEAM haalt geld op voor deze vrouwen en mannen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Doe mee!

BEAM komt deze week samen met het Leger des Heils op voor mensen die werken in de prostitutie. Bij honderden van deze mensen is er sprake van acute nood omdat ze door de coronacrisis niet meer kunnen werken en geen uitkering krijgen. Geïnspireerd door Jezus willen wij hen, zonder te oordelen, hulp bieden.

GA NAAR DE ACTIE-PAGINA

Waarom is de nood bij deze mensen hoog?

Nu de bordelen, clubs en seksinrichtingen voor onbepaalde tijd zijn gesloten hebben de personen die hier werkten geen inkomsten. Veel mensen woonden in de clubs, achter de ramen en hebben nu geen huisvesting meer. Meerdere vrouwen zijn uit nood bij klanten ingetrokken, wat een hele ongezonde situatie is.

Er zijn mensen die in de prostitutie werken om schulden af te betalen of hun familie – die vaak in een ander land woont – geld te sturen zodat ze een betere toekomst hebben. Dit kan niet meer, wat hen bang en onzeker maakt. Mevrouw G (in verband met haar privacy gebruiken we alleen haar voorletter): “Ik maak me enorm zorgen over mijn familie in Roemenië. Ik werk hier in Nederland achter het raam en maak elke maand geld over zodat zij een beter leven hebben. Nu kan dit niet meer en heb ik ook geen geld om naar hen toe te gaan. Ik zit hier vast en ik ben bang.” (lees hier meer persoonlijke verhalen)

Tekst gaat verder onder video

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat gaat BEAM doen?

BEAM wil samen met jou een paar honderd vrouwen en mannen helpen. We kunnen iemand met acute nood al steunen met 150 euro. 

BEAM werkt tijdens deze actie nauw samen met het Leger des Heils. Deze organisatie probeert samen met andere christelijke organisaties de situatie goed in beeld te krijgen. Het helpt mensen die werkzaam zijn in de prostitutie enorm als ze financiële steun krijgen om in eerste levensbehoeftes te voorzien zoals onderdak, eten een telefoonkaart of een treinkaartje.

Er is inmiddels zoveel geld gedoneerd dat het noodpakket is uitgebreid. Het Leger des Heils deelt meer voedselpakketten uit en kan nu ook families in het buitenland, vaak kinderen, tijdelijk steunen om door deze moeilijke periode heen te komen. Het Leger des Heils biedt vrouwen en mannen nu aan om bijvoorbeeld te helpen met het betalen van hun zorgverzekering. Ook wordt deze vrouwen en mannen een luisterend oor geboden en kunnen ze terecht bij bijvoorbeeld een overweeghuis: een burgerinitatief - waarbij het Leger des Heils betrokken is voor mensen in de prostitutie om te zorgen voor rust, een warm netwerk en een (nieuw) toekomstperspectief.

Waarom helpt BEAM deze mensen niet om een nieuw leven te beginnen?

Deze actie is bedoeld om mensen die werkzaam zijn in de prostitutie een helpende hand bieden. Dat staat los van wat wij vinden van hun werk of de keuzes die ze (vaak noodgedwongen) maken in hun leven. Zo willen we Jezus’ licht laten zien. Sommige mensen die werken in de prostitutie grijpen de coronacrisis aan om in gesprek te gaan met hulpverleners. Het zou fantastisch zijn als mensen die nu gevangen zitten in een leven dat ze niet willen, vrijheid vinden. Maar dat begint bij een uitgestoken hand, zonder voorwaarden.

Wie krijgt en besteedt het opgehaalde geld?

Het Leger des Heils is sinds 1887 in Nederland actief en zet zich in voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Denk aan dak- en thuislozen, eenzamen, mensen zonder helper en mensen die vastlopen in complexe situaties. Dit doet zij in samenwerking met diverse stichtingen, maar ook met politie, gemeenten en reguliere organisaties.

De missie van het Leger is handen en voeten te geven aan het christelijk geloof. Het Leger des Heils is onbevooroordeeld in de hulp die het biedt. We helpen iedereen, ongeacht religie of afkomst. Het Leger des Heils houdt bij waaraan het geld wordt uitgegeven. Dit zal in juli 2020 aan ons worden terug gerapporteerd.

Hoe lang blijven jullie deze mensen ondersteunen?

Elk mens is uniek en elke situatie is anders. De een kan al vooruit met één voedselpakket en de ander heeft geen onderdak en helpen we aan tijdelijke opvang. Gemiddeld zijn we uitgegaan van een bedrag van € 150 per persoon. Hoe lang we vooruit kunnen met € 150 is dus lastig te beantwoorden. Mannen en vrouwen die werken in de prostitutie zien ook dat de hulp tijdelijk is en het Leger des Heils helpt hen om een structurele oplossing voor elke situatie afzonderlijk te bedenken.

Wat kan jij doen?

Om deze mensen te helpen, kan jij een Tikkie rondsturen en / of overmaken. Klik op deze buttons om een Tikkie te sturen en vraag je vrienden, broers, zussen, ouders, vage kennissen en klasgenoten hetzelfde te doen. Volg ons op Instagram (@EOBEAM) waar dagelijks challenges voorbij komen waar je aan mee kunt doen om geld op te halen en mensen bewust te maken van de lastige situatie waar deze mensen in terecht zijn gekomen. Ook gaan we aan het eind van elke middag live op Instagram om met jou te delen hoeveel mensen we al geholpen hebben. Samen kunnen wij, geïnspireerd door Jezus, deze mensen helpen. Doe mee!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡